Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)
Празникът на свети Атанасий Велики (297-373 г.), архиепископ на Александрия, е сред много почитаните празнични дни през годината. Независимо от факта, че на този ден се чества и паметта на свети Кирил, Александрийски архиепископ (376-444 г.), у нас този ден е известен тъкмо с името на св. Атанасий - Атанасовден.

На утрешния празник два софийски храма имат своя втори празник. Това са "Света Троица" на Редута, кв. Слатина, и "Св. Пантелеймон" в кв. Бояна (новата квартална църква, която е различна от историческата). За съжаление столицата ни все още няма храм, посветен на св. Атанасий Велики, който е посетил и Сердика през 343 г., когато тук се е провеждал известният анти-ариански събор, защитил православието и неговия смел борец - александрийския архиепископ с безсмъртното име ("атанасиос" означава "безсмъртен" - б. р.).

Историците не могат да уточнят, къде точно се е състоял големият събор през 343 г., допринесъл за опазването на православната вяра във време, когато патриарси, архиереи и дори императори в Константинопол са стоели твърдо на страната на арианската ерес. Толкова е бил силен Сердикийският събор, че арианстващите не издържали и се пренесли във Филипопол (Пловдив), където под покровителството на властите провели свой лъжесъбор.

Затова няколко места в София претендират за място на събора. Сред тях е и местността Редута, височина над някогашното село Слатина, сега квартал на столицата. И когато там, на височината, в 30-те години на миналия век се издига новият храм "Света Троица" (на няколкостотин метра над старата селска църква "Св. Мина"), северният страничен престол е посветен на св. Атанасий Велики.

Утре там ще служат храмовите свещеници начело с протосингела на Софийска митрополия архимандрит Григорий.

Викарният епископ Йоан ще служи в Бояна, където няма отделен престол, но почитта към св. Атанасий е била винаги силна.

Св. Атанасий е голям светител, борец за православната ни вяра. Той е е бил непреклонен в тази борба и не се отказвал от правата кауза, макар че е прекарал повечето години от своето архиепископствуване изън Алкеснадрий, в изгнание. Вторият годишен празник на светителя е на 2 май 373 г.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/334hy 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]