Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (13 Votes)

IMG 316830 януари, денят на светите Трима светители – св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст, се чества и като празник на висшите православни богословски школи. В академичния параклис на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ отбелязването на празника започна още от предната вечер. Там беше отслужена вечерна служба, а на 30 януари Старозагорски митрополит Киприан оглави тържествената св. Литургия.

Заедно с него служиха архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, ставрофорните икономи гл. ас. Стефан Стайков, председател на църковното настоятелство на академичния параклис, и ас. Михаил Михайлов, проф. ик. Иван Иванов, гл. ас. прот. Сава Кокудев – преподаватели в Богословския факултет.

Песнопенията на Литургията бяха изпълнени от мъжкия хор на митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“.

IMG 3076Проповед за делото и примера на св. Трима светители произнесе Васил Дечков, студент от четвърти курс.

В края на богослужението митр. Киприан се обърна със слово към преподавателите, студентите и гостите на Богословския факултет, като каза: „В този ден нашите мисли и молитви са с всички учащи и учащи се в православните ни богословски школи и особено с първата по старшинство и авторитет измежду тях: скъпия на сърцата ни Богословски факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Той нарече богословието „наука на науките“ и знание, „което превъзхожда всяко друго човешко теоретично и практическо знание, защото слиза към човека като дар от Бога – дар на Пресветия Божи Дух, дар, който бива претворяван лично и опитно от онези, които търсят Бога и Неговия промисъл за света и човека. А всичко това превръща богословието в онази наука, която единствена предлага достоверни отговори и решения на истински важните и значимите въпроси на човешкото съществуване в цялото многообразие на неговите измерения“.

Митр. Киприан подчерта, че богословието може да помогне за решаване на големите конфликти в света със своя дух на миротворство и божествена любов. „Такова е автентичното богословие на Православната църква; това е богословието, което води човека по пътя на спасението и вечния живот; това богословие нека да води и вас във всички ваши трудове в полза на Църква и Отечество, за да се прославя чрез нас Божието име, да следваме заедно Божия път и заедно са съзиждаме тялото Христово“.

IMG 3178След това в дар за факултета митр. Киприан връчи на декана доц. д-р Ивайло Найденов икона на Божията майка. Доц. Найденов благодари на владиката за неговото участие в празника и за цялостната подкрепа, която богословската школа получава от Св. Синод на БПЦ.

Митр. Киприан връчи академичния нагръден кръст на най-новия доктор и преподавател в Богословския факултет, Теодор Аврамов, и му пожела здраве и успешно развитие в полето на богословската наука.

IMG 9302След това в аулата на Богословския факултет беше изнесена академична лекция от гл. ас. д-р Полина Спирова на тема: „Иисус Христос като Учител: опит за педагогически прочит на евангелския текст“.

В нея на основата на откъс от Евангелие според Лука бяха изтъкнати щрихи от педагогическия подход на Иисус Христос и бяха очертани допирни точки с някои от съвременните педагогически концепции. В лекцията беше изведена важната роля на богословието за развитието на съвременното религиозно образование в диалог с обществото и неговите ценностни потребности.

423160485 1158470732205144 1437366217201991147 nС богослужение започна празникът на св. Трима светители и в храма „Св. Евтимий, патриарх Търновски“ на Православния богословски факултет на Великотърновския университет "Св. Кирил и Методий". Св. Литургия отслужиха прот. Марин Маджаров и прот. д-р Добромир Димитров. Присъстваха проф. д-р Магдалена Легкоступ, декан на ПБФ, преподаватели и студенти.

Празникът продължи с лекция на о. проф. д-р Людмил Малев на тема „Българската православна църква на границата на две епохи (30-50 г. на XX век).

Снимки: Елена Дюлгерова и фейсбук на Православния богословски факултет на ВТы

423161545 1158471062205111 8333421800956687423 n


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dd9ch 

Разпространяване на статията: