Мобилно меню

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (25 Votes)

thw af417ca3eb554c5f6949bdc9d721cdb5 adaptiveResize 400 400От Софийска митрополия потвърдиха появилата се по-рано днес в медиите информация, че на 10 ноември, петък, руската църква „Св. Николай Мирликийски“ в София отново ще бъде отворена. В епархийската канцелария нямат информация дали новият руски свещеник прот. Владимир Тишчук ще бъде посрещнат от българските църковни власти.

Новият предстоятел на подворието, о. Владимир Тишчук, беше назначен на тази длъжност от Руския патриарх Кирил. Досега е служил като клирик на Виенската и Австрийска епархия на Московска патриаршия.

Той ще заеме мястото на изгонения от българските власти досегашен предстоятел на руската църква архим. Васиан (Змеев).

Прот. Владимир Тишчук идва след сериозен скандал с обвинението в шпионаж на досегашния предстоятел на подворието и още двама служители в него. Веднага след това последва заключването на храма от страна на заминаващия си представител Васиан и на дневен ред излезе въпросът за собствеността на храма. След като руското посолство представи нотариален акт, и. ф. главен прокурор Борислав Сарафов внесе предложение за предявяване на иск за признаване на правото на собственост на българската държава и за отмяна на издадения нотариален акт. Засега няма движение по този случай.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/d8a8x 

Разпространяване на статията: