Мобилно меню

4.8701298701299 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (154 Votes)

222Със св. Литургия в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“ на 15 октомври беше отбелязан рожденият ден на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, който тази година навърши 78 години.

Празничното богослужение оглавиха двамата викарни епископи – Белоградчишки Поликарп и Велбъждки Исаак.

В съслужение с тях бяха архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия, архим. Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, архим. Стефан от Троянския манастир, председатели на столични храмове, свещеници и над десетима дякони.

53259955140 467c4c1bf3 cПо-късно беше отслужен молебен за здравето и благоденствието на Негово Светейшество.

Със слово към многобройните богомолци в храма се обърна еп. Поликарп, като каза, че на този ден са били отправени молитви за Българския патриарх, та „Господ да му дарува дълголетие, здраве и крепкост, да му даде сила и дух да ръководи родната ни Православна църква както досега, така и занапред“.

Владиката посочи, че Негово Светейшество винаги ще бъде „пример на търпение, постоянство, вяра и най-вече – на любов“. Еп. Поликарп пожела „Бог да му дава здраве, сили и крепка десница, с която да ни благославя и ни утвърждава в доброто и полезното по пътя към Господ Иисус Христос! На многая и благая лета, Светейши владико!“.

53259779893 39771516cf cВ храма цветя и подаръци за Негово Светейшество носеха и клирици, и миряни, но те му бяха предадени по-късно. Заради здравословното си състояние самият Български патриарх не присъстваше на богослужението в катедралата. По-късно той беше поздравен от най-близките си сътрудници, които му поднесоха цветя и подаръци и го увериха в любовта и подкрепата на Божия народ за него.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/d63yc 

Разпространяване на статията: