Мобилно меню

2.4888888888889 1 1 1 1 1 Rating 2.49 (45 Votes)

IMG 4903С благодарствен молебен в академичния параклис „Св. Климент Охридски“ беше открита юбилейната година в Богословския факултет на Софийския университет. Молебенът беше отслужен от преподавателите свещеници – ик. Стефан Стайков, ставроф. ик. Михаил Михайлов и прот. Сава Кокудев. Песнопенията се изпълняваха от преподавателя по източно църковно пеене доц. Любомир Игнатов, докторанти и студенти. На молебена присъстваха преподаватели, студенти и служители на Богословския факултет.

IMG 4359Деканът доц. д-р Ивайло Найденов прочете посланието на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит до академичния състав, студентите и служителите на Богословския факултет. В своето приветствие Българският патриарх напомни за двата главни авторитета, върху които се градят богословските школи у нас. Това са Бог, като „Източник и Извор на всяко автентично богословие, и светлата памет на нашите първоучители и всички наши предци, положили основите и градили с много ревност и всеотдайност традициите на висшето ни богословско образование, под грижите и с благодатната помощ на светата ни Църква“.

Негово Светейшество пожела на преподавателите и студентите „радостта от честваната стогодишнина на богословското образование… да ви окриля и ви даде допълнителни сили в началото на новата академична учебна година. Да ви вдъхновява към апостолска ревност и към усърдие в изучаването на спасителното учение на Православната църква, а животът ви да бъде съобразен с вечните истини на това богословие, което е наука на науките, защото единствено от всички може да предложи верни отговори на най-важните въпроси на човешкото съществуване“. Целия текст на Приветствието на Българския патриарх Неофит – тук.

IMG 4910След молебена по традиция деканът раздаде книжките на новоприетите студенти, а инспекторите от администрацията и библиотекарите разясниха на първокурсниците техните права и задължения и ги приветстваха с добре дошли.

По-рано днес Богословският факултет беше част от празнично шествие по повод 135 години от създаването на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. То тръгна от Националната библиотека и завърши пред храм „Св. Александър Невски“, където ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков и председателят на Студентския съвет Радослав Христов произнесоха речи. Те пожелаха на студентите на най-старото висше училище у нас стремеж към знания, постигане на значими академични резултати и успешна реализация. Тържеството завърши с многолетствие.

* Снимки: авторът

IMG 4367

IMG 4334

Паметна снимка от откриването на стотната учебна година в Богословския факултет на СУ:

IMG 4373

Деканът доц. Ивайло Найденов, инспекторът Ивайло Начев и библиотекарите Ружа Доновска и Ангелина Петрова на среща с новите студенти:

IMG 4381

IMG 4379

Деканът връчи студентските книжки на първокурсниците:

IMG 4399

Преподаватели, студенти и служители на Богословския факултет се включиха в шествието по повод 135 години от основаването на Софийския университет „Св. Климент Охридски“:

IMG 4152

IMG 4182

 IMG 4201

IMG 4202


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dwcry 

Разпространяване на статията: