Мобилно меню

3.4761904761905 1 1 1 1 1 Rating 3.48 (21 Votes)

5156680На 2 октомври академичната година за редовните студенти в Богословския факултет на Софийския университет ще започне в 12:30 ч. с молебен в параклиса на името на патрона на университета  св. Климент Охридски. Първокурсниците ще получат книжките си в 13:15 ч. в Аудитория 8. Лекциите за останалите курсове започват също в 13:15 ч.

Заради ремонта на академичния параклис няма да бъде спазена установената традиция учебната година да започне със св. Литургия, която обикновено оглавява някой от архиереите на БПЦ.

Тази година Софийският университет чества 135 години от създаването си. По този повод откриването на новата академична година ще протече по-особено. Ще бъде проведено тържествено шествие по столичните булеварди, в което ще се включат всички факултети.

В 10:00 ч. преподавателите и студентите ще бъдат подредени по факултети по протежение на бул. „Васил Левски“ – от ул. „Шипка“ до Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ – по следния начин: Исторически факултет, Философски факултет, Факултет по славянски филологии, Факултет по класически и нови филологии, Физически факултет, Факултет по математика и информатика, Юридически факултет, Геолого-географски факултет, Биологически факултет, Факултет по химия и фармация, Факултет по педагогика, Факултет по науки за образованието и изкуствата, Факултет по журналистика и масова комуникация, Стопански факултет, Богословски факултет, Медицински факултет. В празничното шествие ще се включат и две училища: Националната гимназия за древни езици и култури „Константин-Кирил Философ“ и Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“.

Процесията ще се отправи по маршрут: бул. „Цар Освободител“ – ул. „Г. С. Раковски“ – ул. „Оборище“. Академичният съвет ще бъде начело. Венци ще бъдат поднесени пред паметниците на братята Христо и Евлоги Георгиеви и пред паметника на Незнайния воин при старинния храм „Света Софѝя“.

В 10:45 ч. шествието ще стигне до храм „Св. Александър Невски“, където на площада слово ще произнесат ректорът проф. д.ф.н. Анастас Герджиков, президентът на UNICA проф. Сорин Костейе и председателят на Студентския съвет Радослав Христов.

Церемонията ще завърши с многолетствие, след което ректорското ръководство и Академичният съвет ще се отправят обратно към Ректората през градинката с паметника на св. Климент Охридски.

Не се предвижда влизане в храмовете, край които ще мине шествието.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dwffp 

Разпространяване на статията: