Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

 MG 7246

В деня на св. първовърховни апостоли Петър и Павел Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отправи обръщение по повод празника. В него той извежда като пример за вярващите служението на св. първопрестолни апостоли, избрани от Самия Христос за Негови проповедници. В обръщението си патриархът отбелязва, че апостолството е същността на Църквата, но и „неотменен дълг и белег за истинност: признак, който я отличава от всяко друго общество или организация и който прави възможно нейното ясно разпознаване и разграничаването ѝ сред всички останали вероизповедания и общности около нас“.

Негово Светейшество посочва особената роля на първовърховните апостоли Петър и Павел. „Петър, станал камъкът на вярата и на изповядването на Христос като „Синът на Живия Бог“ (Мат. 16:16), и Павел, „най-малкият от апостолите“ (1 Кор. 15:9), но извършил най-голямото – разпростирането на благата вест сред езическите народи, са два непоклатими стълба на Църквата и нейни същински фундаменти през всичките столетия на дългото ѝ странстване из света и историята“.

Негово Светейшество свързва мисията на св. апостоли Петър и Павел с осмислянето и оделотворяването на вярата на съвременните вярващи християни. Патриархът призовава да се вдъхновяваме и днес от техния пример, от вярата им и от жертвеното им служение и да се опитваме според силите си да им подражаваме. Освен това първойерархът на БПЦ посочва, че първовърховните апостоли са мярката, по която „измерваме и преценяваме и днес своя личен и общностен принос към делото и мисията на Църквата в съвременния свят“.

Патриархът отбелязва, че „всеки от нас, който е удостоен с кръщението в името Христово и по благодат е получил щедрите дарове на Светия Дух, е също призван Христов апостол“. Призван е да бъде Негов свидетел и изповедник, и благовестител на Царството Божие, за което някога, в зората на християнството са проповядвали както апостолите Петър и Павел, така и всички Христови апостоли и отци на Църквата през времената и до нас“.

В заключението на своето обръщение Негово Светейшество призовава вярващите да бъдат „достойни приемници и продължители на делото на светите първовърховни апостоли“ и да допринасят за голямото дело на съзиждането на Църквата Божия.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/d98h3 

Разпространяване на статията: