Мобилно меню

2 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (24 Votes)

Screenshot 2023 06 07 145520На днешното си заседание Св. Синод в пълен състав взе решение за хиротония на нов епископ. Това ще бъде архим. Исаак (Бояджийски), който ще бъде ръкоположен с титлата Велбъждки епископ. Предложението за хиротонията идва от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, като новият епископ ще служи като втори негов викарий в Софийска епархия.

Наречението на архим. Исаак за Велбъждки епископ беше извършено днес, 7 юни, в Софийска митрополия, а хиротонията ще бъде след няколко дни, в събота, на 10 юни в митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“.

Архим. Исаак беше архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия от 2020 г.

Той е бил клирик на Видинска епархия, където през 2009 г. приема монашество в Бдинския манастир „Успение Богородично“. През 2012 г. става архимандрит и архиерейски наместник на Ломска духовна околия.

Клирик е на Софийска епархия от 1 юли 2020 г., като малко след това е избран за архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия.

Архим. Исаак е завършил Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ и Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Бил е на специализация в Москва, в Общоцърковната аспирантура на Волоколамски митр. Иларион (Алфеев), където се дипломира през 2015 г.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dxyuk 

Разпространяване на статията: