Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (49 Votes)

 MG 7230На 1 юни, Международния ден на детето, Негово Светейшество Българският патриарх Неофит направи обръщение към българските деца и техните родители. В емоционалното послание предстоятелят на БПЦ съветва малките да запазят чистотата и невинността на своята възраст и да слушат, почитат и обичат своите родители. Възрастните пък патриархът наставлява да обичат, да ценят и да се грижат за чедата си, както и да не забравят, че с живота си, с думите и делата си са модел за подражание на своите деца.

Негово Светейшество припомня, че Църквата винаги се моли за подрастващите и ги насочва по пътя на християнските ценности и морални устои. Това е причината Св. Синод от десетилетия да настоява българските деца да се образоват религиозно, за да могат да разпознават доброто от злото и да се придържат към доброто.

В обръщението си патр. Неофит не забрая и децата, които страдат и се намират в неравностойно положение. Грижата за тях е дълг и отговорност на възрастните, които той призова да не допускат „да се пролива и капчица детска сълза“.

Публикуваме целия текст на обръщението:

Скъпи деца,

С отечески благослов, архипастирска любов и вълнение се обръщаме към всички вас на днешния светъл празник! На всички вас, малки и големи, молитвено благопожелаваме да пребъдвате в присъщите на детството чистота, невинност и почит към вашите родители. За тях вие сте благословение от Господ, затова ги слушайте и обичайте с цялото си сърце.

Православната църква всякога се моли за всички подрастващи, майчински се грижи за вас и ви посочва верния път, свидетелствайки за непреходните християнски ценности и морални устои, които са основата на доброто и градивно личностно развитие на човека.

Това е и причината десетилетия наред Светият Синод на Православната ни църква да настоява за въвеждане на предмет „Религия“ в българското училище, за да могат децата да изграждат информиран светоглед и сигурно разбиране за добро и зло, да се придържат към доброто и да странят от злото. Следвайки примера на нашия Спасител Господ Иисус Христос, Който посочва децата като образци на невинност, на искреност и чистота, светата Църква винаги е виждала в тях безценен дар и ориентир за всички човеци по отношение на верният път към спасението, към светлината и радостта на царството Божие.

На днешния Международен ден на детето благопожелаваме на всички деца здраве и радост, израстване в любов към Бога и към всеки човек, в уважение и заслужена почит към родителите! Също и на родителите пожелаваме крепко здраве, сили и добродетелност, и да помнят, че с живота си, с думите и делата си те са моделите за подражание на своите деца. Нека родителската молитва никога да не престава, та с искрена вяра, крепка надежда и упование в Бога и Божията майка да измолват подкрепа и закрила за своите чада. Само по този начин българското семейство отново ще се обърне към дълбоките си здрави корени и ще стане истинска „домашна църква“ вместо среда, в която православният дух и традиция биват пренебрегвани, а за съжаление нерядко дори и отхвърляни.

Скъпи родители,

Обичайте, ценете и се грижете за децата си, и полагайте всяко старание, щото всички ние като общество да не допускаме да се пролива и капчица детска сълза. Особено бъдете милосърдни към децата, които се намират в затруднение и в неравностойно положение от какъвто и да било характер, които страдат поради липса на родителска грижа и родителска любов. Полагайте според силите и възможностите си усилия за тяхното подпомагане като помните, че „техните ангели на небесата винаги гледат лицето на нашия Отец небесен“ (Мат. 18:10).

С архипастирски поздрав и благослов за малки и големи, за деца и родители, молим Духа на Премъдростта днес и във всички дни да бъде с вас, да ви укрепва и съпровожда по пътя на любовта и истината, на всичко онова, което е добро и полезно за човешкото спасение.

Честит празник! Честит Международен ден на детето!

† Неофит

Патриарх Български


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dxq3h 

Разпространяване на статията: