Мобилно меню

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

Икона канонТази година беше изписана икона за съборните четения на Великия покаен канон на св. Андрей Критски в София. За първи път тя беше изложена за поклонение от вярващите в понеделник, при съборното четене на първата част на Великия покаен канон в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“. Иконата представя София като крепост, в която са изографисани централните храмове на града, в които обикновено се извършва съборното четена на Покайния канон. Това са църквите: „Света Софѝя“, „Св. Александър Невски“, „Св. Неделя“, „Св. Георги“, „Св. Седмочисленици“. Над тях е  образът на Иисус Христос – Премъдрост Божия, под него е св. Богородица – Ширшая небес, а от двете ѝ страни са св. Андрей Критски и св. Мария Египетска. Иконата е дело на иконографите Стоян Илиев Белев и Нели Белева. Изработена е по идея на Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Съборното четене на Великия покаен канон в централните столични храмове е практика, въведена в средата на 80-те години на миналия век от Левкийски епископ Неофит – тогава викарий на Софийския митрополит, а сега Български патриарх. Тогава той е и диригент на хора на Софийските свещеници, който има важна роля в тези богослужения. Тази практика по-късно се възприема и от други митрополити и те я въвеждат в своите епархии.

Новата икона присъстваше във всички храмове, в които се чете Великият покаен канон тази седмица в столицата. Тя ще бъде изложена за поклонение и в Петата седмица на Великия пост, когато ще се изпълнят целият текст на покайната творба на св. Андрей Критски и целият акатист на света Богородица.

PolikarpТази седмица вечерните служби и канонът събраха стотици богомолци в централните столични храмове. Първата част на покайното последование прочете Мелнишки епископ Герасим в митрополитската катедрала „Св. Неделя“. Втората вечер канонът беше прочетен от еп. Поликарп в старинния храм „Света Софѝя“, а в сряда – от Браницки епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, в църквата „Св. Параскева“. Последната част от Великия покаен канон беше прочетена тази вечер в храма „Св. Кирил и Методий“ от архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия.

Целият текст на покайното последование ще бъде прочетен на 29 март от 18 ч. в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“ от еп. Поликарп.

Утре в същия храм от 18 ч. Мелнишки епископ Герасим ще отслужи малко повечерие с Богородичния канон и първата статия от акатиста.

На 10 март втората статия ще бъде прочетена в храм „Св. Благовещение“ в кв. „Дружба - 2“ от еп. Поликарп.

На 17 март малко повечерие с Богородичния канон и трета статия на акатиста ще се отслужи в храм „Покров Богородичен“ от еп. Пахомий.

Последната част на Богородичния акатист ще бъде прочетена на 24 март в храм „Света Софѝя“ от архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия.

Целият Богородичен акатист ще бъде прочетен на 31 март от 18 ч. в храм „Св. Неделя“. В останалите храмове богослуженията се провеждат по обичайното за тях време.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dawwq 

Разпространяване на статията: