Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

2023 02 25 21 26 05На 25 февруари в Бачковската св. обител беше отслужена заупокойна св. Литургия и панихида за приснопаметните български първойерарси патриарх Кирил и екзарх Стефан, които са погребани в манастирския храм. Поводът е 52-годишнината от кончината на Българския патриарх Кирил, упокоил се на 7 март 1971 г. По отдавнашно решение на Св. Синод на БПЦ всяка година преди тази дата се извършва помен на гроба му в главния манастирски храм от синодни митрополити. В съседство е и гробът на Българския екзарх Стефан († 1957 г.).

Заупокойните богослужения оглави Великотърновският митрополит Григорий. В тях взеха участие и митрополитите Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Русенски Наум, Старозагорски Киприан, Видински Даниил, Доростолски Яков, както и епископите Мелнишки Герасим, гл. секретар на Св. Синод, и Велички Сионий, игумен на св. обител, архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия и др.

2023 02 25 21 27 00Песнопенията бяха изпълнени от псалти с ръководител доц. д-р Любомир Игнатов.

В словото си митр. Григорий подчерта, че със своите дела приснопаметните първойерарси на БПЦ – патр. Кирил и екз. Стефан – са написали „златни страници от църковната ни история“. „Помним ги и според силите си се опитваме да им подражаваме и да надграждаме върху положената от тях основа, която основа е Самият наш Господ Иисус Христос“.

2023 02 25 21 40 35Митр. Григорий припомни смисъла на възпоменателните богослужения: „да отдадем нашата истинска синовна почит, поклон и признателност пред светлите личности на Негово Светейшество Българския патриарх Кирил, Негово Блаженство Българския екзарх Стефан и всички предстоятели на светата ни Църква, да просим застъпничеството им пред Небесния престол за всички нас, както и самите ние да се молим за тях, изпросвайки блажено успение и вечен покой, мир и пълнота на радостта – в Царството на светлината“.

Снимки: Сайт на Българска патриаршия


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/daxuy 

Разпространяване на статията: