Мобилно меню

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

3ril06di 47 0На заседанието си на 24 февруари Св. Синод на БПЦ е разгледал писмото на Александрийския патриарх Теодор II, което той изпрати до всички поместни православни църкви, за да ги информира за действията на Московска патриаршия в африканския континент, както и за решенията на Св. Синод на Александрийската църква да низвергне Клинския митр. Леонид.

Клински митр. Леонид беше изпратен от Московска патриаршия в Африка с длъжността „екзарх“, за да отнема енории от александрийските епархии и да създава паралелна руска църковна мрежа в африканските страни. Московска патриаршия открито заяви, че мотивите за това действие не са мисионерски, а наказателни спрямо Александрийския патриарх, който призна автокефалната Православна църква в Украйна.

През ноември м. г. синодът на Александрийска патриаршия пристъпи към низвержение от епископски сан на бившия Клински митрополит Леонид заради неговите „канонични нарушения, сред които: нахлуване в юрисдикцията на древнопросиялата Александрийска патриаршия, раздаване на антиминси, св. миро, подкупване с пари на местни клирици, включително и отлъчени, създаване на църковно разделение и фракции, етнофилетизъм и т. н.“.

На своето днешно заседание Св. Синод на БПЦ е разгледал писмото на Александрийския патриарх. Българските митрополити не са успели да преценят дали действията на Руската църква в Африка са канонични или противоканонични.

Те са възложили този сложен казус на „канонично-правната комисия към Св. Синод“, която да го проучи и да запознае архиереите със своето решение. Членове на тази комисия са Старозагорският митрополит Киприан, който е председател, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, адвокат Радомир Чолаков.

Св. Синод обаче призовава българските духовници „да се въздържат от съслужение с Клинския митр. Леонид до окончателното решение на Св. Синод“.

Решението на нашите архиереи показва, че те не са се осмелили да дадат оценка на действията на Руската църква в Африка като неканонични, респективно да подкрепят Александрийската патриаршия в усилията ѝ да запази своята канонична територия от разкол.

Все пак българските митрополити са приели акта на низвержение на Св. Синод на Александрийска патриаршия за руския епископ, който създава паралелна църковна структура в африканския континент.

Против това решение са гласували безусловно подкрепящите Руската църква Ловчански митрополит Гавриил и Видинският митрополит Даниил. Против е бил и Варненският митр. Йоан.

yy2xdlc27ani3rqmcx3jg920u8a60ykk 2Междувременно сайтът на Московска патриаршия публикува на официалната си страница като важно събитие визитата на патриаршеския представител в София архим. Васиан (Змеев) в Ловеч преди няколко дни, по време на която той е съслужил с митр. Гавриил. Руският църковен представител е благодарил на Ловчанския митрополит за подкрепата на усилията на Руската църква да пази православните християни в Украйна.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dax38 

Разпространяване на статията: