Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (71 Votes)

1 127Стотици поклонници от цялата страна се стекоха в Рилския манастир и тази година за празника на св. Йоан, наречен още Отчовден.

Празничното богослужение започна с всенощно бдение, оглавено от игумена на манастира Адрианополски епископ Евлогий. В края на Великата вечерна беше отслужено петохлебие, а след това и празнична утринна.

На следващия ден еп. Евлогий оглави празничната св. Литургия. В съслужение с него бяха архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия, монаси от братството, свещенослужители от страната и от Сърбия.

Два хора изпълняваха песнопенията по време на богослуженията – единият, ръководен от д-р Андрей Касабов, съставен от църковни певци от София и страната. Другият беше от певци от Гърция под ръководството на солунския протопсалт Христос Халкяс.

1 13Проповед за празника произнесе еп. Евлогий. В нея той отбеляза, че „повече от хиляда години светецът ни събира на този ден, най-големия му празник, наречен от народа Отчовден – деня на отеца, на покровителя на България“. Архиереят насочи вниманието на богомолците към подвига на св. Йоан, който е посветил „целия си живот в духовна беседа с Бога, каейки се за своите, макар и нищожни, грехове, но осъзнавайки се в своето смирение, че всички ние грешим пред Бога и трябва с достойни дела да докажем, че сме истински Христови последователи и разпространители на словото Божие, на Христовото учение“.

1 24В словото си еп. Евлогий се спря и на актуални въпроси от нашия обществен и политически живот. „Мнозина са, които искат да управляват, но малцина са тези, които искат искрено да служат на народа, да има България едно по-добро бъдеще… Свидетели сме през последната година и половина колко пъти нашето управление се сменя и всеки път живеем с надежда, че ще се изберат по-добрите, по-достойните и преданите на отечеството. За съжаление това трудно се постига, защото забравяме не само думите, които се написани на входа на нашия парламент, забравяме и призива на преп. Йоан Рилски Чудотворец в неговия Завет: да бъдем всички единодушни и единомислени, което ще рече – всички заедно да имаме едно сърце, едни помисли, едни надежди в името Господне. И ако кандидатите за управляващи, независимо кои са те, ако всички те са вярващи, предани православни християни, то тогава колко бързо ще дойдат добрите и полезни решения за всички нас“.

1 126Еп. Евлогий засегна и темата за „братоубийствената война“, която се води недалеч от нас. „Молим се всички и ще продължаваме, и трябва да се молим Бог да умъдри тези, от които зависи прекратяването на тази война. Съвременният живот предлага изключително много природни бедствия, нови непознати епидемии и болести, които са достатъчно голям проблем за цялото човечество. На фона на тези изпитания, които Бог допуска и ни изпраща, абсолютно недопустимо е да водим войни. Войните трябва да останат в миналото, когато народите не са били просветени в словото Божие, в учението на Господ Иисус Христос. Имаме Неговото учение, имаме Неговите заповеди, имаме Писанията – от нас само се изисква да ги четем, да ги осмисляме и да ги спазваме.

Нека по молитвите на преподобния и богоносен наш отец Йоан Пустинножител, Рилски Чудотворец, Бог да умъдрява всички и да смирява тези, на които им липсва мъдростта и смирението. Нека на преден план да бъде Христовата любов и любовта към ближния“.

В края на богослужението беше извършена традиционна лития около съборния храм на манастира.

Снимки: Сайт на Рилската св. обител

Певците от Гърция, ръководени от протопсалт Христос Халкяс:

 1 5

Хорът от българските певци с ръководител д-р Андрей Касабов:

1 54

Литията в двора на манастира:

1 137

1 152


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dpx3w 

Разпространяване на статията: