Мобилно меню

4.9828571428571 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (175 Votes)

2022 08 15 1919Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отправи обръщение до православните християни по повод Успение Богородично. В него той изяснява смисъла на празника, който напомня за важната роля на св. Богородица в Божия план за спасението на човека: „Уподобила се на Христа във всичко, тя е и възнесена при Него, за да царува с Него вовеки, като майка и покровителка на целия християнски род“.

В обръщението си патр. Неофит насочва вниманието на вярващите към светлия образ на Божията майка, посветила целия си живот на Бога. Той отбелязва, че с това тя е пример за всички християни. „Чистотата и светостта на Пресвета Богородица ще остават винаги образец за всеки, който чисто търси пътя към Бога и Неговото вечно спасение. Този единствено верен път към живота тя извървя първа от всички – посветена Богу още от майчина утроба, изцяло отрекла се от себе си и от всичката земна суета, в свято послушание към Божията свята и съвършена воля, и затова тя остава завинаги „по-почитана от херувимите и несравнено по-славна от серафимите“ и облажавана от всички родове (срв. Лука 1:48).

Негово Светейшество припомня силата на молитвеното застъпничество на Божията майка и призовава вярващите да го търсят винаги. „Затова и към нея всякога ще се отправят молитви и моления, защото тя остава завинаги посредница между Бога и целия човешки род и нейното молитвено ходатайство е по-силно от всяко друго“.

Както винаги в обръщенията си от последната половин година, патр. Неофит не пропуска да призове вярващите да се молят за мир в света и прекратяване на войната между православните. Предстоятелят на БПЦ и сега търси молитвената помощ на св. Богородица: „Да я молим да разпростира над целия свят своя Покров, за да предотвратява всяка агресия и войнолюбие, особено когато те засягат братя по вяра и род – нещо, което с болка и свити сърца наблюдаваме с месеци и за чието прекратяване отправяме всеки ден нашите горещи молитви към Бога“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8cpy3 

Разпространяване на статията: