Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

viber image 2022 08 16 13 16 25 184На 15 август, на именния си ден, на 93 години почина Мария Зъбова, дългогодишен празничен звънар на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

Опелото ще бъде извършено на 18 август от 10:30 ч. на Малашевските гробища.

Мария Зъбова е родена на 29 май 1929 г. в Чирпан. Завършва френския колеж „Сен Жозеф“. След 1944 г. семейството ѝ е преследвано от комунистическата власт. Баща ѝ е пратен в затвора, тъй като е виден търговец, а брат ѝ е убит в лагера край Ловеч.

Тя завършва математика и е учителка в продължение на 38 години. Закърмена е с вярата от малка и е преследвана заради това, но не отстъпва и животът ѝ е свързан с храма.

В патриаршеската катедрала Мария Зъбова постъпва като хорист в смесения хор, където се запознава и с бъдещия си съпруг Иван Петров – Йохан, семинарист и богослов, дългогодишен солист на Хоровата капела „Светослав Обретенов“, Софийска опера, Вокален ансамбъл „Йоан Кукузел – Ангелогласния“.

Мария работи на щат в „Св. Александър Невски“ като празничен звънар, но бие по собствено желание и камбаните на „Св. Седмочисленици“ всяка сутрин. Тя не беше привърженик на модерните електрически камбани и затова с готовност предлагаше усилията и уменията си.

Въпреки напредналата си възраст, тя споделя в интервюта, че не взима лекарства и е в отлична физическа форма. Може да бие камбаните по два и три часа.

През всички години тя беше ярък пример за своите колеги в катедралата със своята дисциплинираност, отговорност, със своята силна вяра, скромност и смирение.

Бог да я прости!

Вижте още: 79-годишната Мария: Започна ли да бия камбаните, се чувствам 20-годишна


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8ck3f 

Разпространяване на статията: