Мобилно меню

4.7866666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (75 Votes)

2022 06 10 21 10 55На 9 юни в салона на Софийската митрополия се проведе тържеството за награждаването на лауреатите на тазгодишното издание на Националния конкурс „Бог е любов“ и честването на двадесетата годишнина от началото на ученическото състезание, което се организира от МОН в сътрудничество с Българската православна църква.

В салона се събраха развълнуваните отличени ученици от цялата страна заедно с техните придружители – родители и учители.

На тържеството присъстваха Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Браницки епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, както и други духовни лица. Сред гостите бяха също Коста Костов, главен експерт в Министерство на образованието и науката, Ваня Найденова, главен експерт по Религия в МОН, Ваня Кастрева, началник на РУО София-град. Сред присъстващите на празничното двадесето издание на конкурса бяха председателите на Националната комисия на конкурса „Бог е любов“ през годините – проф. д-р Иван Желев, който изпълнява тази длъжност седемнадесет години, неговите наследници на поста – проф. д-р Александър Омарчевски и доц. д-р Ивайло Найденов от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Присъстваха също така настоящият председател на Националната комисия доц. д-р Павел Павлов от Богословския факултет на СУ и членовете: д-р Жасмина Донкова от Дирекция „Вероизповедания“ на МС, д-р Росица Георгиева, началник на РУО-Русе, Ваня Станчева, старши експерт в РУО София-град, д-р Полина Спирова от Богословския факултет на СУ.

IMG 0580 2В изказванията по време на тържеството беше отбелязана важната роля на Панчо Василев, главен експерт по Религия, и проф. Емилия Василиева, преподавател в Софийския университет, за създаването и утвърждаването на конкурса.

Епископ Поликарп приветства дошлите от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и поздрави младите творци и техните родители и учителите. Владиката подчерта, че е важно децата да имат възможност да творят по темите за Бога и доброто.

Ваня Кастрева изрази радостта си, че честването на двадесетата годишнина на Националния конкурс „Бог е любов“ се състои точно в София, където се провежда и първото му издание през учебната 2001-2002 г. Г-жа Кастрева отбеляза, че възпитанието в доброто върви винаги със знанието и вярата, а този конкурс насочва младите хора именно към тези добродетели.

Към гостите на тържеството се обърна и доц. д-р Павел Павлов, председател на националната комисия на конкурса, като постави акцент върху религиозното образование на съвременните деца, на които сме призвани да разкриваме, че Бог е любов.

IMG 0589 2След това на отличените ученици бяха връчени грамоти и подаръци. Еп. Поликарп награди лауреатите в раздел „Поезия“, г-жа Кастрева – в раздел „Проза“, г-жа Ваня Найденова – в раздел „Рисунка“, доц. Павел Павлов – за приложно изкуство, а еп. Пахомий връчи специалната награда. Получи я цял клас от ЧСУ „П. Р. Славейков“, представил се с обща творба, изработена екипно и то в два раздела – поезия и приложно изкуство. Жасмина Донкова връчи две парични награди от свое име, с които поощрява талантливи деца.

В празничната програма взеха участие млади изпълнители от столични училища. Първото представяне беше на хора от Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ под диригентството на йером. Мелетий.

Два дуета от музикалната формация „Пуканки“ зарадваха гостите с весели детски песни.

Музикални състави за народна музика от 144 ОУ „Народни будители“ внесоха настроение в празничната вечер. Те представиха инструментални и вокални изпълнения под ръководството на старши учител Константин Фиданчев.

Празничното двадесето издание на Националния конкурс „Бог е любов“ завърши с пожеланието тази инициатива да продължи да се развива и през следващите години в полза на духовното израстване и творческо развитие на учениците.

Още по темата: Националното ученическо състезание „Бог е любов“ чества 20 години от създаването си

Темата за Божията любов винаги ще вдъхновява младите творци

Салонът на Софийската митрополия по време на тържеството:

IMG 0583

Ваня Кастрева и Ваня Станчева връчват наградите на отличените ученици:

IMG 0597 2

Еп. Пахомий с наградения 4. клас от ЧСУ „Петко Р. Славейков“:

IMG 0610

Малките музиканти и певци от 144 ОУ „Народни будители“:

IMG 0608

Част от наградените творби, представени в изложба, подреденаIMG 0569 в Софийска митрополия:

IMG 0575

 IMG 0573


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8f4f6 

Разпространяване на статията: