Мобилно меню

4.9540229885057 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (87 Votes)

2112660349 fill 444x359Негово Светейшество Българският патриарх Неофит излезе с обръщение към българския народ по повод 24 май – Ден на св. Братя Кирил и Методий, на българската азбука и култура и на славянската книжовност. В него той посочва важността на този празник, на който българите отдават почит на славянските първопросветители, на техните ученици и последователи от миналото и до днес.

„Нашата писменост и книжнина са определящ, неотменим елемент от християнската ни и народностна идентичност. Те са сред фундаментите на нашето самосъзнание и сигурен залог за пребъдването ни през вековете“, казва патр. Неофит.

Специално внимание в обръщението си Негово Светейшество отделя на „хората на духа: учени и изследователи, творци в различните сфери на българската култура и изкуство, поети и писатели, библиотечни и читалищни дейци и не на последно място нашите преподаватели – на всички равнища от образователната ни система. Всесърдечно приветстваме всички ученици и студенти, с благопожелание за успехи в учението и принасяне на добри плодове от усвоените знания“.

Като пример за подражание и вдъхновение на днешните просветители патр. Неофит посочва св. Братя и техните ученици. „Ревностно и с чувство за приемственост подражавайте на оставения ни от тях пример и образец за всеотдайност, не жалете силите си и продължавайте да градите върху положената от тях здрава основа, за да пребъдем като народ със собствено лице сред духовното и културно многообразие на съвременния свят“.

Не на последно място Негово Светейшество отбелязва, че нашата духовност, книжовност и култура е неизменна част от европейската цивилизация. „Ако днес, в началото на третото хилядолетие, обичната ни Родина справедливо се гордее с това, че е призната, неотменна и уважавана част от европейската цивилизация, това ние дължим най-много на онези, които всекидневно доизграждат темелите на нашата духовност, книжовност и култура. Нека Всемилостивият Бог да благоволи, щото народът ни всякога да ражда и възпитава достойни приемници и продължители на духа и делото на светите Братя, за да се съхраним и да преуспеем, за да пребъде България!“, казва в обръщението си Българският патриарх.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8f3u4 

Разпространяване на статията: