Мобилно меню

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

IMG 0494 2На 16 и 17 май в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе международен семинар на тема „Духовен опит и ресурси за катехизация на енорията“. Темата беше разгледана в две направления. От една страна беше представен опитът в областта на религиозното образование и катехизацията у нас, а от друга – беше разгледан въпросът за духовното обгрижване и просвета на военните.

Семинарът беше открит от доц. д-р Ивайло Найденов, декан на Богословския факултет. Той отбеляза значимостта на подобни форуми и пожела успех в работата на участниците.

IMG 0500 2В семинара се включиха военни капелани от Великобритания, Румъния, Армения, Ливан, Сърбия, България и др. Те разказаха за необходимостта от духовно обгрижване на военнослужещите и възможностите за катехизация сред тях. Армията може да се разглежда като важна и динамична енория, която се нуждае от грижа за просвещаване на войниците, каза ген.-майор Роди Портър от Великобритания. Той сподели своя опит от работата си сред войниците, участващи в бойни действия, начините Евангелието и неговите послания да стигат до тези, чийто живот всеки ден е изложен на риск. В армията идват хора от най-бедните слоеве на обществото. Те се нуждаят от подкрепа, обгрижване, насочване и насърчение, обясни г-н Портър. Военният свещеник може да направи много за това войниците да усетят зависимостта си от Бога и да търсят Неговата помощ в рисковото си служение.

IMG 0506Опитът, споделен от участниците, показва, че много добра организация на капеланското служение има на първо място в армиите, ангажирани в бойни действия. За това разказа о. Мовзес от Армения, който представи служението си на главен военен свещеник сред бойците в Нагорни Карабах. В Армения от 1997 г. официално е възстановено служението на военните свещеници. Те представляват специално военно подразделение, което дори участва в парадите и има свое знаме, на което пише „Защото Бог е с нас!“ ("Яко с нами Бог!" на цслав.). Свещеникът е с войниците и споделя техния воински живот и трудности, изповядва, причастява, служи, извършва опела, погребва военнослужещи, утешава и обгрижва техните семейства.

IMG 0502 2Свещ. Йордан Божилов, полковник от запаса, който от 2018 г. е първият български военен капелан, разказа за своето служение в параклиса „Св. Архангели“ във Военната академия "Георги Раковски" в София. Там всеки понеделник се отслужва св. Литургия, като храмът е отворен не само за военните и техните семейства, но и за всички богомолци.

Гроздан Стоевски, който е председател на сдружението „Св. Георги Победоносец“, организатор на форума, разказа за дългогодишните усилия у нас да се възстанови институтът на военния свещеник. Въпреки заявената готовност както от страна на БПЦ, така и от страна на държавата, реални резултати все още не са постигнати, отбеляза той.

spirova

В рамките на семинара бяха представени и конкретни примери от духовната и просветителска работа с деца и възрастни в училищата и енориите у нас. Доц. д-р Костадин Нушев описа историята на религиозното образование в българските училища в най-новата история на страната. Гл. ас. д-р Полина Спирова представи завършен и апробиран модел за енорийско образование на основата на двадесет и тригодишния опит в курсовете по катехизис към столичния храм „Покров Богородичен“. На участниците в семинара бяха описани основните измерения на модела: екипът от преподаватели, учебната програма, основните цели на обучение, подходът към курсистите, методите на работа.

Велина Тонева представи енорийските образователни дейности в една от най-младите енории в София – на храм „Рождество Христово“ в кв. „Младост“ - 3. А Огнян Узунов разказа за просветната работа, осъществявана в Русенска епархия.

Сред докладчиците на семинара бяха още доц. д-р майор Георги Попиванов от ВМА, доц. д-р Иво Янев от Богословския факултет на СУ и др.

Международният семинар се организира съвместно с катедра „Практическо богословие“ на Богословския факултет в рамките на традиционните Майски дни на културата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

IMG 0499 2


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8fkka 

Разпространяване на статията: