Мобилно меню

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (39 Votes)

IMG 9672Старозагорският митрополит Киприан се включи в Седемнадесетото издание на Маратона на четенето „Четяща Стара Загора“. Проявата се организира от библиотека „Родина“, Регионална библиотека „Захарий Княжески“ и Община Стара Загора. Инициативата се състои в четене на текстове от любими произведения, от произведения на даден автор или по избрана тема.

Митр. Киприан гостува на децата от старозагорската детска градина № 3 „Ян Бибиян“, на които прочете приказката „Бърза работа“ от Ран Босилек. Не се казва, дали това е любимо произведение на владиката или е избрано от учителките. Както читателите ни сигурно знаят, в него се разказва за Ежко Бежко, който тръгнал да носи вода на болната Кума Лиса, но по пътя се поспирал на раздумки и така изминала цяла година. Накрая, пред прага на лисицата, се забързал, паднал и счупил стомната с вода.

IMG 9670По-късно децата изнесоха за госта си специално подготвена празнична програма, а владиката отговори на техни въпроси. Митр. Киприан донесе за всички подаръци, а си тръгна с керамична фигура, която получи от директорката на детската градина Андреана Танева за спомен от събитието.

В четенията с деца и ученици се включват поети, писатели, журналисти, студенти и библиотекари, актьори и общественици. „Четяща Стара Загора“ е част от Националната програма „Четяща България“ и от „Похода на книгите“, организиран ежегодно от Асоциация „Българска книга“ и Българската библиотечно-информационна асоциация. Проявата е част и от Културния календар на Община Стара Загора.

IMG 9667 1280x640


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8rh3a 

Разпространяване на статията: