Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (121 Votes)

d08217134d5eba679bff9f5323b2a9d5Русенският митрополит Наум изпрати окръжно до свещенослужителите на епархията с указание по време на св. Литургия да се чете специална Молитва за мир на душата и за света. Това се налага заради продължаващите военни действия в Украйна и братоубийствената война между християни. Молитвата е съставена от епископа на Ковасна и Харгита Андрей от Румънската православна църква и е преведена на български. Според окръжното прошението за мир следва да се произнася след заамвонната молитва. 

Публикуваме текста на молитвата:

"Господи, Иисусе Христе, Боже наш, Който си изворът на живота и на мира на небето и земята, излей благодатта на Твоя мир в света, в семействата и в сърцата на всички хора и особено в сърцата на тези, които Те изповядваме и Ти се покланяме. Угаси неразбирателствата и войните между човеците, успокой нашата страна и целия свят, утеши наскърбените сърца. Подай Твоята помощ на онеправданите, избави ги от всяка беда и дарувай мира на Св. Дух в сърцата ни.

Смутени сме, защото не Те послушахме в Рая и не Те слушаме и не изпълняваме Твоята воля на земята. Обхванати сме от много житейски грижи, защото прекарваме дните на живота си без покаяние и без изправяне. Наскърбени сме, защото не извършихме обещанията дадени при св. Кръщение и съвестта ни гризе поради изгубеното време. Помогни ни, Господи, да поставим добро начало чрез Твоя Св. Дух! Помогни ни, Спасителю благи, да пазим словото на Твоето Евангелие, защото Ти каза: „Мир ви оставям; Моя мир ви давам; Аз ви давам не тъй, както светът дава“ (Йоан 14:27).

Помогни ни, Пресвяти Душе, да започнем нов живот молитвен, смирен, с въздържание, чистота и служение с любов на нашите ближни, за да достигнем до покой на чувствата и така желания, но труднодостижим мир на сърцето. Дарувай ни Твоя мир, който превишава целия ум, за да се радваме на живота, да не се оплакваме при страдание и да не се боим от смъртта. С Твоята всемогъща помощ да победим дяволските изкушения и да придобием от Тебе твърдостта на постоянството в доброто и добродетелта. Защото в сърцето, в което Ти, Господи, се покоиш, повече няма страх, нито безредие, но утехата на Св. Дух и безсмъртен живот, с който удостой всички нас. Защото Ти си изворът на мира, на разбирателството и на щедростите и на Тебе слава въздаваме, на Отца и Сина и Св. Дух, сега и винаги и во веки веков. Амин".

И други епархии у нас включиха допълнителни молитви към св. Литургия, с които вярващите да се молят за спиране на войната в Украйна и възстановяване на мира (тук).


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8rad6 

Разпространяване на статията: