Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

47cdДоростолският митрополит Яков и протосингелът на митрополията прот. Добри Чаков пътуват за Украйна, където ще предадат събрани помощи за българското население в Болград. Инициативата е на българската диаспора в Болград, която се е обърнала за помощ към Доростолска епархия.

Събрани са 9 500 лв., с които са закупени лекарства, най-вече антибиотици, болкоуспокояващи, системи, храни специално за деца и др. Включили са се всички свещеници в епархията. Помощите пътуват с три коли, като с тях има и журналистически екип на БНР.

Даренията са събрани много бързо, като са се отзовали много хора, но са били необходими няколко дни, за да се оформят документите за изнасяне на лекарства. Първоначално идеята е била помощите да бъдат предадени на представители на българската общност на румънско-молдовската граница при Исакча-Орловка, но това се оказва невъзможно, тъй като мъжете украински граждани на възраст под 60 г. не могат да минават границата. Освен това даренията от лекарства се приемат и раздават централизирано, поради което българските доброволци ще предадат, при възможност, помощите в Одеса на архиеп. Сергий, викарий на Одеския митрополит, който отговаря за българската диаспора.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8qykc 

Разпространяване на статията: