Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

2021 12 17 13 46 59На 23 декември от 19 ч. в кино „Люмиер“ ще се състои премиерата за България на украинския филм „Къде си, Адам?“ (по Бит. 3:9), разказващ за живота в атонския манастир „Дохиар“.

Филмът потапя зрителя в живота на св. обител и уединения монашески живот с автентични персонажи и „ежедневни светци“.

Централна фигура на филма е старецът на манастира, игуменът Григорий (Зумис), който е с дългогодишен опит в духовното наставничество и с дълбоко разбиране на човешката душа. Чрез неговия образ филмът отправя взора на зрителя към копнежа на човека да се върне към състоянието на първосъздадения Адам.

Творбата е дело на режисьора Александър Запорошченко, продуцент е протодякон Александър Плиска.

Идеята за създаването му е още от декември 2005 г., когато протодякон Александър Плиска се среща с главния герой на филма – игумена на „Дохиар“ стареца Григорий. Личността му го запленява и той решава да разкаже за него и живота на монасите в „Дохиар“, устремени към вечността.

Работата над лентата продължава четири години, през които екипът посещава Света гора девет пъти. Режисьорът Александър Запорожченко също е силно впечатлен от игумена Григорий и го оприличава на духовен воин, самурай.

„Очевидно е, че този човек е воин, по него дори има рани, но той за мене е истински самурай. Според самурайския кодекс побеждава не онзи, който е по-силен, а този който стига до самия край. Затова за мене този дух на воин е много важен. Външно човек може да изглежда слаб, едва да се движи, но отвътре той е просто ураган, сякаш владее меч, който разбива всякакви страсти, бесовски появи и други изкушения, той се бори със себе си, с врага си и с това дава пример“ – казва режисьорът на филма.

Билети в мрежата на „Eventim“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8h69r 

Разпространяване на статията: