Мобилно меню

4.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (21 Votes)

560x315Българският патриарх Неофит е приел на 14 декември посланика на САЩ у нас Нейно Превъзходителство г-жа Херо Мустафа. Срещата се е състояла в сградата на Софийска митрополия, а в нея участие са взели Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, и Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В официалното съобщение на Софийска митрополия се казва, че Херо Мустафа е изразила своята благодарност за възможността да се срещне и разговаря с предстоятеля на Българската православна църква и му е пожелала здраве и още духовни сили, с които да води Българската църква. По време на приема са били обсъдени редица въпроси от обществения живот като световната пандемия и поддържането на добрите отношения между религиозните общности в страната. Херо Мустафа е изразила своите съболезнования от загубата на ставрофорен иконом Ангел Ангелов. Поставен е бил и въпросът за сънародниците ни в САЩ, като двете страни са се обединили около това, че отношенията между България и САЩ са не просто добри, но са закрепени от българите, които живеят в САЩ, както и от американците, които живеят в България.

В края на срещата Нейно Превъзходителство е пожелала на Светейшия патриарх радостно посрещане на празника Рождество Христово и на новата 2022 година. От своя страна патриарх Неофит е изразил своите надежди срещите да са по-чести, както и да има възможност за повече съвместни инициативи. 

49DПреди няколко дни, на 9 декември, Българският патриарх Неофит прие и посланика на Русия у нас, Нейно Превъзходителство г-жа Елеонора Митрофанова. Тя му е предала пожелания от Московския патриарх Кирил за здраве и духовни сили в служението. Посланик Митрофанова е обърнала внимание и на традиционно добрите отношения между Българската и Руската православни църкви, както и на историческите връзки, които свързват не само двете поместни църкви, но и двете държави.

По време на срещата са били поставени въпроси, свързани със 120-годишнината от освещаването на храм-паметника „Рождество Христово“ на Шипка, която ще бъде отбелязана през идната година, както и възможностите за поклоннически туризъм. Посланик Митрофанова е отправила официална покана към патр. Неофит и митрополитите да участват в освещаването на храма „Св. Киприан Киевски и Московски“ в Москва, предвидено за следващата година. Изразена е била надежда за сътрудничество по реставрационни дейности в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

Информация и снимки: Софийска митрополия


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8hur6 

Разпространяване на статията: