Мобилно меню

1.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 1.67 (24 Votes)

PHOTO 2021 12 06 12 14 15На 6 декември Ловчанският митрополит Гавриил оглави св. Литургия по повод храмовия празник на руската църква „Св. Николай“, подворие на Московската патриаршия в София. В съслужение с него беше Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод на БПЦ, архим. Васиан (Змеев), предстоятел на подворието, прот. Евгений Павелчук и прот. Димитър Тухчиев. За празничното богослужение съобщава сайтът на подворието на Московска патриаршия у нас.

Сред многобройните богомолци в храма бяха и представители на руското посолство в София.

PHOTO 2021 12 06 12 14 14След св. Литургия митр. Гавриил произнесе слово. Владиката поздрави всички с празника и благодари на настоятеля на подворието за поканата и на Негово Светейшество патриарх Неофит за благословението да оглави празничната литургия. Словото беше посветено на един от най-почитаните светци – св. Николай, като митрополитът посочи, че той продължава да извършва чудеса и в наши дни.

Българският архиерей си спомни годините, прекарани от него в Троицко-Сергиевата лавра и в Московската духовна академия, където е имал възможност да бъде в тясно общение с о. Онуфрий (Березовски), днес митрополит на Киев и цяла Украйна. Митр. Гавриил нарече митр. Онуфрий глава на каноничната Украинска църква за разлика от наскоро създадената разколническа структура, отбелязва сайтът на подворието. Не става ясно дали владиката е изразил позицията на БПЦ по въпроса или това е негово лично мнение.

Архим. Васиан благодари на българския архиерей за участието в празничното богослужение и за неговата „твърда канонична позиция, за желанието и готовността да помогне на Руската църква в трудните за нея години. Вие от личен опит знаете каква опасност представлява разколът и какви са пагубните му последствия за спасението на човешката душа“, каза архимандритът, цитиран от сайта на подворието.

Архим. Васиан подари на митр. Гавриил архиерейска панагия за спомен от съвместното богослужение.

В отговор българският архиерей отбеляза: „Ние обичаме Русия не по политически съображения и не защото тя е богата, а защото е православна. И как може да си православен и да не обичаш Русия?“.

След св. Литургия митр. Гавриил оглави молебена при гроба на св. Серафим в криптата на руската църква в София.

2021 12 07 10 15 54По-късно българските архиереи присъстваха на откриването на изложба в Руския културно-информационен център, посветена на 800-годишнината на св. Александър Невски. Експозицията е организирана от подворието на Московска патриаршия в София и държавния музей-паметник Исаакиевска катедрала в Санкт-Петербург. На откриването присъства и посланничката на Русия у нас Елеонора Митрофанова.

Изложбата съдържа репродукции на фрески, мозайки, икони и барелефи от Исаакиевската катедрала и други два храма – Сампсониевата катедрала и „Спас на крови“ от Санкт-Петербург. Експозицията представя различни изображения на св. Александър Невски в руското изкуство от 18 и 19 в.

Снимки: Николай Паунов и сайт на подворието на Московска патриаршия


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8h9ww 

Разпространяване на статията: