Мобилно меню

4.9718309859155 1 1 1 1 1 Rating 4.97 (71 Votes)

IMG 9374На 14 септември, Кръстовден, с архиерейска св. Литургия и водосвет, оглавени от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, беше открита новата учебна година в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. В съслужение с архиерея бяха архим. Пахомий, ректор на духовното училище, йером. Мелетий, зам.-ректор, свещ. Козма Поповски, ефимерий на семинарския храм и преподавател по литургика в семинарията, дякон Слави Спасов, секретар на семинарията, както и свещеници от различни епархии, чиито синове се обучават в училището.

На празничното богослужение присъстваха Ваня Кастрева, началник на Регионалното управление на образованието в София-град, настоятели на семинарския храм, представители на общинската власт, учители в семинарията, родители и гости на тържеството.

Двадесет нови ученици са приети в първи клас на семинарията (8 клас), а десет семинаристи започват последната си учебна година в духовното училище. На всички митр. Йоан пожела много здраве, успех и да проявяват усърдие и дръзновение в учението и духовното възрастване. В словото си към учениците владиката наблегна на подготовката на възпитаниците на сечинарията и отбеляза, че следва те да подхождат към това с голяма сериозност и отговорност: учениците да обичат училището, което са избрали, и да следват неговите завети, каза архиереят и напомни, че всичко в това училище – организация на учебния процес, уредбата, украсата, взаимоотношенията – имат възпитателно значение и насочват духовния взор на възпитаниците към патрона на духовното училище – св. Йоан Рилски.

IMG 9377Митр. Йоан говори и за днешния празник – Кръстовден, като подчерта, че за християните Кръстът е знак за Божията любов и саможертва. Ако ние следваме Христовия пример за любов и саможертва, тогава ще бъдат преодолени много от проблемите в днешното ни общество. Ако в семейството, в училище, в междуличностните отношения ние проявяваме любов и саможертва, няма да сме свидетели на прояви на агресия и желание за надмощие над другия. „Преобразяването на човека става само чрез любов“, каза митр. Йоан.

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит също беше изпратил обръщение по повод началото на учебната година в семинариите, в което благопожелава успех в учението на семинаристите и в служението на учителите и възпитателите.

Архим. Пахомий благодари на митр. Йоан за празничното богослужение и „огнените слова“, с които се обърна към присъстващите в храма. Ректорът изрази надежда обучението тази година да се проведе присъствено, за да се осигури на семинаристите подобаващата подготовка.

IMG 9379Приветствие беше прочетено и от името на г-жа Ваня Кастрева, в което тя пожелава на Софийската духовна семинария успешна учебна година. Тя отбеляза, че неслучайно духовното училище започва учебните занятия тъкмо на този важен църковен празник и нарече семинаристите млади хора, които биха могли духовно да преобразят света.

По-късно при фиалата (място за водосвети в двора) на семинарията беше отслужен традиционният водосвет с молитва за успешна учебна година. След това митр. Йоан, ректорското ръководство, учителите, гостите, родителите и семинаристите си направиха обща снимка пред ректората.

Митр. Йоан с учениците, които тази година започват обучението си в семинарията:

 IMG 9383


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8wp4c 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]