Мобилно меню

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (21 Votes)

555555Летните младежки дейности на Духовно-просветния център „Св. архангел Михаил“ във Варна завършиха и това се случи в Каварна, където и започнаха с поклонническо пътуване (тук). Те са част от Младежкия форум, който се организира с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и с подкрепата на Община Варна.

В началото на септември (31.08 – 03.09) в Каварна се проведе второто издание на Младежкия музикален семинар, чиято основна цел е чрез музика и песни на християнска тема младежите да се приобщят към нашите традиции, култура и вяра, разказва сайтът на Духовно-просветния център arhangel.bg. Тази година в музикалния фестивал се включиха петнадесет младежи с нужните умения и интерес към тематиката на семинара. Заниманията се проведоха в храм „Успение Богородично“, а музикални ръководители на форума бяха Кичка Христова и Тодор Тодоров.

thumb4 7Голяма част от групата за първа година участваха в дейностите на Духовно-просветния център, затова в първия ден с интерес разучаваха песните от предишните издания на форума – „Наша вяра“, „Говори ми, Боже“, „Небесни деца“. Заниманието водеше г-жа Кичка Христова – учител по български език и литература, но в същото време и изпълнител на народни песни, и вокален педагог и диригент на няколко фолклорни групи във Варна. Макар и за няколко часа, прекарани с младежите, тя успя да приложи своя богат опит в хоровото пеене и да извлече максималното от възможностите на групата. Разбира се, срещите ни с г-жа Христова ще продължат и се надяваме да се сбъдне пожеланието ѝ, един ден да види нашите младежи на сцената на фестивала на църковната музика в Попово.

Във втория и третия ден (1 и 2 септември) музикален ръководител на форума беше г-н Тодор Тодоров, псалт във варненския катедрален храм „Успение Богородично“. Заниманията бяха посветени на източното църковно пеене. Преди обаче да започне обучението на 1 септември, денят за младежите започна по необичаен начин.

thumb4 20В първия ден на Църковната нова година с литийно шествие, водено от о. Василий Селемет, те се изкачиха на хълма на нос Чиракман край Каварна и в основите на древната базилика „Св. безсребреници Козма и Дамян“ беше отслужен молебен и водосвет. О. Василий благодари на младежите за молитвеното участие и им пожела мир и радост и нито ден изолация през наближаващата учебна година.

След закуската на двора всички се събраха в храма и в кратка беседа нашият сътрудник Борислав Аврамов им разказа за устройството на православния храм, а също така и как постепенно богослужението се формира и развива до сегашния вид в св. божествена Литургия, и какъв е смисълът на всяка нейна част. Темата на беседата, разбира се, не беше случайна. Тя подготви младежите за заниманията по църковно пеене, което тази година беше фокусирано на антифоните в Литургията.

thumb4 9 2Малко по-късно започна същинската работа под ръководството на г-н Тодор Тодоров. В своя увод към темата той каза: „Музиката е много важна в живота на човека. Човек е създаден като творческа личност – по образ и подобие на своя Творец. Музиката е един от начините той да изразява себе си, своите чувства. Музиката намира място и в църковното богослужение, за да изрази религиозните чувства на човека – там тя се ражда от молитвата и е предназначена за молитва. В източната църковна традиция е прието, че човешкият глас е най-съвършеният инструмент за възхвала на Бога и затова тази традиция се развива без използване на музикални инструменти. Освен това източното църковно пеене е едногласно, при него няма наслагване на хармонии, и това помага на молещия се да се концентрира и да не се разсейва от мелодията. Задачата на песнопенията е да подпомогнат духовно човека, да го настроят молитвено, да го примирят с Бога и да го доближат към Него. А задачата на певеца е да бъде така подготвен, че да може да предаде това молитвено настроение на песнопението. Затова самият той трябва да се старае да бъде изряден духовно и с подобаващо вътрешно устроение – покайно и смирено – да пристъпва към певницата“.

thumb4 16В практическите занимания в този и следващия ден под негово ръководство младежите разучиха антифоните, както и други фрази и възгласи, с които певците отговарят на дякона и свещеника от името на събралия се народ по време на Литургията. Така, в личен опит, те имаха възможност да усетят особеностите на псалтикийното пеене, научиха се да разчитат и произнасят изписаните на църковно-славянски текстове на песнопенията, разгледаха и богослужебните книги, които се използват всеки ден в храма по време на службите. В хода на обучението не само текстовете на Литургията им станаха по-ясни и познати, а и смисълът на самото богослужение. Затова се надяваме, че когато отново отидат в храма, ще подходят към случващото се по-осъзнато, а кой знае, може да се решат и да помагат на певницата.

В последния ден (03.09) много от младежите служиха заедно с о. Василий по време на утринната, а в края на службата той се обърна към тях с думите: „Благодаря ви за молитвеното участие в службата. Надявам се това, което споделихте и направихте заедно в тези дни – и молитвата, и възхождането, и поклонението на древните светини, и паметта на светиите, и молебенът в началото на Църковната нова година, – ще ви бъдат духовна подкрепа и в началото на новата учебна година. Сега това е вашият труд: да седите на чина и да учите. Това е етап в живота – утре вече няма да е така. Сега полагате усилия и ви се иска всичко да мине бързо и лесно, но по-добре всичко да е в своето време и както трябва, защото това ще отмине и ще дойдат другите отговорности. На добър час и до нови срещи!“.

thumb4 4Естествено програмата на форума имаше и развлекателна част – на плажа – и преживяното там също ще остане в спомените задълго, ще останат приятелствата и желанието това започнало общуване да продължи. Разбираме ги, защото същото усещаме и ние и нямаме търпение да се срещнем с тях отново, за да споделим взаимно своя опит.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8wpaw 

Разпространяване на статията: