Мобилно меню

4.54 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (50 Votes)

3ril06di 47 0Миналата седмица министърът на здравеопазването сформира Национален съвет по ваксинация, в който бяха поканени и влизат представители на различни обществени организации и религиозни общности, както и популярни личности, здравни експерти и журналисти.

Целта, която си поставя съветът, е да се популяризира ползата от ваксинирането срещу COVID-19 и преодоляването на предразсъдъците срещу ваксините, за да се увеличи процентът на ваксинираните преди настъпването на новата вълна от пандемията в началото на есента.

Сред членовете на съвета са о. Петко Вълов, главен секретар на Римокатолическата църква в България, д-р Александър Оскар от еврейската организация „Шалом“, Джелал Фаик, главен секретар на мюсюлманското вероизповедание, пастор Румен Борджиев, председател на Обединените евангелски църкви, Захари Атанасов, член на УС на Националната мрежа на здравните медиатори и евангелски пастор. При представянето на съвета беше изразено съжаление, че в него не са се включили представители на Българската православна църква.

Тъй като от БПЦ не реагираха по никакъв начин на коментарите за нейното отсъствие от съвета, остана неясно дали изобщо най-голямото вероизповедание у нас е било поканено да се присъедини към новосформираната институция. От канцеларията на Св. Синод на БПЦ не отговориха на въпрос на Двери изпращана ли е покана до ръководството на Православната църква за участие в Националния съвет по ваксинацията. Запитване от страна на Двери беше отправено и до Отдела за връзки с обществеността на Св. Синод с въпроса защо  БПЦ не участва в съвета, но отговор не беше получен и от там.

Някои синодни митрополити заявиха, че не са уведомени да е получавана такава покана до БПЦ. Ако има подобен документ, то той е пристигнал в канцеларията на Св. Синод, смятат те, но те не са информирани за това. Решение за изпращане на църковен представител в съвета по ваксинациите може да се вземе само от синодните архиереи, но те не са се събирали на заседания през последните шест месеца и няма изгледи скоро това да стане. В конкретния случай не е задействана и утвърдената през последните години практика главният секретар да уведомява лично митрополитите за определен казус и те да взимат общо решение от дистанцията на епархиите си.

На фона на архиерейското мълчание в социалните мрежи се води масирана църковна антиваксинационна кампания, в която се стига до твърдения, че имунизирането срещу COVID-19 е равносилно на предателство на вярата.

Пълното мълчание от страна на висшата църковна власт по въпроса за ваксинирането дава място за разпространение на суеверия, опасни методи за лечение и профилактика като употреба на вредни за здравето субстанции и обособяването на затворени църковни общности, проповядващи антиваксърството като форма на "вероизповед".

Съществува опасност през есента, когато се очаква поредната вълна на коронавируса, част от църковната общност да бъде причислена към някои малцинствени общности у нас, които отхвърлят ваксинирането поради нисък образователен ценз и липса на здравна култура и стават огнища на зараза.

Засега само Русенският митрополит Наум излезе със становище относно ваксинирането – тук.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8aruu 

Разпространяване на статията: