Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

/imG 7931На 11 май, след близо петнадесетгодишно прекъсване, отново възобнови дейността си кабинетът по Религия в столичното 150-о ОУ в кв. „Дружба“. Точно преди двадесет години – в деня на св. братя Кирил и Методий – той започва да функционира и е един от първите в страната. Създаден е по инициатива на учителката по Религия в училището Ваня Станчева, със съдействието на училищното ръководство и на енорийския свещеник о. Христо Пудин, председател на храмовете „Въведение Богородично“ и „Св. Наум Охридски“ в кв. „Дружба“.

/imG 7927Двадесет години по-късно с водосвет, отслужен от о. Христо, кабинетът по Религия отново събра ученици и учители. На тържеството, организирано от настоящата директорка на училището Виолина Велкова, присъстваха Ваня Кастрева, началник на РУО – София-град, Ваня Станчева, вече не в ролята си на учител, а на експерт в същото РУО, представители на Богословския факултет на СУ, на общинската власт и др. Сред гостите на тържеството беше и бившият кмет на Район „Искър“ Тодор Патриков, оказал голяма подкрепа в организацията на религиозното образование в онова време.

След водосвета беше представена кратка програма от възпитаници на училището. След това гостите на тържеството споделиха впечатленията си от събитието. Директорката на училището изрази благодарността си към присъстващите, като отбеляза, че всеки от тях с нещо е допринесъл за възстановяване на кабинета – с труда си, с моралната и материална подкрепа и т. н. Ваня Кастрева подчерта важността на вярата и знанието в живота на всеки човек, които не могат да му бъдат отнети. Затова създаването на условия за израстване на учениците именно в тези добродетели са сериозна инвестиция в тяхното бъдеще.

/imG 7936Ваня Станчева не скри вълнението си от възстановяването на кабинета, създаден от нея. Тя пожела на училищното ръководство да гради нова традиция и нови успехи, като стъпва върху наследеното от миналото.

Желанието на директорка г-жа Велкова е предметът Религия отново да заеме своето място сред дисциплините, изучавани в 150-о ОУ. Преди двадесет години Ваня Станчева организира достатъчно групи по Религия, за да стане един от първите учители по предмета, назначени на пълен щат. Повече за педагогическата ѝ работа тогава вижте в интервюто с нея от 2005 г. – тук.

/imG 7922Днес положението е по-различно и в момента няма учител, който да се посвети на преподаването в този кабинет. Засега е намерено временно решение и тази дейност ще поеме един от учителите, ангажиран в занималнята. Той ще премине през допълнителна квалификация в Богословския факултет на СУ, която ще започне от новата учебна година.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6crak 

Разпространяване на статията: