Мобилно меню

4.8979591836735 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (49 Votes)

IMG 7800Отлаганият с години сериозен ремонт на сградата на Богословския факултет в София стартира тези дни. Постройката, паметник на културата, се нуждае от сериозни укрепителни дейности, заради повредите, нанесени по конструкцията от недобросъвестни наематели, заради ремонти на околните улици, строежа на метрото и т. н. Освен ронещата се мазилка, прикрита в момента с платна от винил, сградата има сериозни пукнатини в конструкцията и се нуждае от укрепване. От утре започва наливането на бетон в противоземетръсните шайби в мазето и на приземния етаж на постройката. По специална технология ще бъдат укрепени носещи стени, за да се спре напукването на сградата. Предвижда се сградата да бъде снабдена с асансьор, с който да се осигури достъпна среда за хората с увреждания, и да се възстанови куполът на сградата, разрушен при бомбардировките над София през март 1944 г.

Историческата постройка, издигната като паметник Българската екзархия, е собственост на Св. Синод. Тя се предоставя за ползване на Богословския факултет на Софийския университет от самото му създаване през 1923 г. Настоящият декан доц. д-р Ивайло Найденов заяви, че се надява сградата да възстанови първоначалния си блясък за честването на стогодишнината на факултета.

IMG 7802Организацията за провеждането на ремонтните дейности е поета от Св. Синод, съвместно с Висшия църковен съвет и ръководството на факултета. Още в началото на своя мандат като декан миналата година доц. Найденов предприема стъпки за стартиране на ремонта. Придвижването на документите и разрешителните става бързо, защото са подготвени със старание и вещина още преди години, когато е имало инициатива за започване на ремонтни дейности, от тогавашния главен секретар на Св. Синод Стобийски еп. Наум, днес Русенски митрополит. За старта на ремонта съдействат активно членовете на Висшия църковен съвет и настоящия главен секретар на Св. Синод, Мелнишки еп. Герасим. Основната пречка пред осъществяването на възстановителните работи е липсата на средства. В края на декември миналата година по искане на Св. Синод и настояване от декана на Богословския факултет правителството отпусна 2 200 000 лева, с които процесът започна (тук).

Основните ремонтни дейности трябва да приключат до март 2022 г., когато трябва да бъде издаден Акт 14. Укрепването на сградата, започнало тази седмица, ще се извърши в следващите месеци, когато студентите са все още на онлайн обучение, както и през лятото, така че да не се затруднява учебният процес. Заради ремонта се налага преместването и прескладирането на фондове на библиотеката на Богословския факултет, както и на Националния църковен историко-археологически музей при Св. Синод, който също се намира в сградата на пл. „Св. Неделя“ №19. Преподавателите ще напуснат кабинетите си за времето на строителните дейности, но всички приемат спокойно неудобствата, защото голямата цел е възстановяване целостта и величието на емблематичната постройка в центъра на столицата.

IMG 7804Ремонтът на сградата предизвика обаче недоволството на наемателите на първия етаж, тъй като това се отразява на бизнеса им. Преговорите с тях продължават, защото по-нататъшно отлагане на укрепителните работи може да доведе до необратими процеси в конструкцията и да бъде застрашен животът на обитателите.

В сградата-паметник се помещават, освен Богословският факултет на СУ, заедно със своята библиотека, още и Националният църковен историко-археологически музей и Църковноисторическият и архивен институт при Св. Синод.

Заради започналия ремонт пред сградата на пл. „Св. Неделя“ 19 са поставени специални ограждения. Оставен е само коридор за достъп до входа на Софийска митрополия и до патриаршеския дом.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6yc98 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]