Мобилно меню

4.9795918367347 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (49 Votes)

131369151 1024363451397123 5185747495752645885 nПрез 2021 г. се навършват 185 години от съграждането на най-стария действащ православен храм в Каварна – „Св. вмчк Георги“. Досточтимата годишнина се отбелязва и с превърналите се вече в традиция художествени календари – стенен и джобен формат.

Юбилейното издание на календара е единадесето поред и е част от по-голяма и, вярваме, богоугодна инициатива, чиято основна цел е популяризиране на емблематичния за града храм. Идеята за това принадлежи на каварналията Атанас Димитров – АтаДим, който от години реализира значителен по мащаб проект за съхранение и възраждане на родовата памет за емблематичното за няколко епохи духовно и културно средище.

Тази година търсенето на нови художествени форми за изразяване на конкретното послание намери своя отговор по нов начин. Особен интерес представлява фактът, че многолистният календар включва тринадесет творби, дело на приятелите от Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост (ДПЛУИ) в каварненското село Българево. Използвани са различни изобразителни техники, символизиращи разностранните пътища, по които достигаме до вярата и изразяващи едно затрогващо послание за чиста вяра и безрезервна любов.

132428233 866379344165114 4421065072417126747 nНадсловът на календара също не е случаен – дванадесети стих от Псалом 89: „Научи ни тъй да броим дните си, че да придобием мъдро сърце“. Мъдростта на сърцето, в конкретния случай, иска да каже: служѝ на ближния, на брата си. Подпомагай бедните, немощните, страдащите, отхвърлените и маргинализираните. Нека християните и днес също свидетелстваме не чрез думите си, а чрез своя живот и дела, вкоренени в истинската вяра.

Благотворителният календар е лимитиран и се разпространява срещу дарение от 10 лв в каварненските храмове и търговски обекти. Събраните средства ще бъдат използвани целево за развитие на творческите работилници на ДПЛУИ.

Тази година, въпреки всичките ѝ специфики, не направи изключение от утвърденото вече правило: тиражираха се два вида джобни календарчета с упътване кога и как се пости през годината. Изображенията отново са дело на приятелите от Дома. Така ползата е осигурена в няколко посоки: освен чисто информативния си характер съдържанието всеки ден ни напомня за поста като едно от средствата за обòжение, което е и смисълът на човешкия живот.

12 29 1759Това благотворително дело нямаше да се осъществи без всеотдайната подкрепа на наши верни съмишленици. Дизайнът на стенния календар е дело на дългогодишен приятел, пожелал да остане анонимен, а малките календарчета за поредна година са изготвени безвъзмездно от Иван Илиев – графичен дизайнер и илюстратор от Бургас.

Тук трябва да отбележим и станалото вече традиционно участие на малкия каварненски храм в голямата годишна класация на Министерството на туризма. Храм „Св. вмчк Георги“ в Каварна спечели почетното пето място в категорията „Изборът на българите“. Наред с обекти, които пазят история и я показват, на пето място в класацията „Изборът на българите“ е обект, който пази вярата, разпространява я и разпалва родолюбието. Той е и единственият храм в България, класирал се сред първите десет.

На многая и благая лета и дано Бог ни напътства във всеки ден на настъпващата 2021-ва година!

Можете да намерите календара в Каварна в: двата православни храма; работилницата на Арт Студио „Нарния“ (до офиса на „Еконт“), Сити център Каварна; Магазин за прежди и сувенири (до механа „Лозата“), ул „Георги Кирков“ № 8; Супермаркет „Джаза“, ул „Г. С. Раковски“ № 62.

Можете да поръчате и онлайн: https://cutt.ly/shFAyqM.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6rpa4 

Разпространяване на статията: