Мобилно меню

4.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (54 Votes)

 MG 7246Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отправи поздравление за Деня на народните будители. В него предстоятелят на БПЦ подчертава, че тази година отбелязваме празника във време на изпитания, но също така припомня, че „делото на българските будители не е леко и винаги е било съпроводено с изпитания, белязани с много жертвоготовност и страдания“. Патр. Неофит заявява, че и днешните будители са изправени пред предизвикателства, но „с похвално за подражание усърдие продължават святото дело на българската духовност и просвета, наука и култура – в цялата богата палитра на неговото разнообразие“.

Публикуваме целия текст на поздравлението:

„Във време на изпитания отбелязваме тази година Деня на будителите – денят на всички онези достойни българи, които през хилядолетната ни история са отдавали, отдават и сега сили и живота си за духовното, просветното и културното преуспяване на нашия обичан народ и скъпата ни Родина. Свеждаме глави пред величието на апостолското им дело и подвига им, който и днес е залог за съхраняването и пребъдването през вековете на завещаната от нашите отци православна християнска духовна и културна идентичност.

Делото на българските будители не е леко и винаги е било съпроводено с изпитания, белязани с много жертвоготовност и страдания. Съвременните будители, които са изправени пред нови и непознати предизвикателства, също като своите предшественици с похвално за подражание усърдие продължават святото дело на българската духовност и просвета, наука и култура – в цялата богата палитра на неговото разнообразие.

В този светъл и празничен ден молитвите на светата ни Българска православна църква са за всички носители на славния и несломим български дух – за онези, които вече не са сред нас, но и за тези, които продължават тяхното дело и занапред, за да пребъде благочестивият ни православен народ, за да я има България.

По молитвите на св. цар Борис-Михаил Покръстител, на Рилския пустинножител Йоан, на светите Седмочисленици, на свети Евтимий, патриарх Търновски, на преподобния Паисий Хилендарски, на свети Софроний Врачански и на всички просияли в светостта Божии угодници от българския род Бог да милва и спасява всички нас!

Честит празник!

За много мирни, здрави и благословени от Бога години!“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/64hyk 

Разпространяване на статията: