Мобилно меню

4.5348837209302 1 1 1 1 1 Rating 4.53 (43 Votes)

ПърваПо решение на Св. Синод на БПЦ на 30 октомври се състоя въдворяването на новия Доростолски митрополит Яков. За първи път в най-новата история на БПЦ в церемонията по представянето на паството на новия епархийски архиерей взеха участие петима митрополити: Пловдивският Николай, Западно- и Средноевропейският Антоний, Русенският Наум, Старозагорският Киприан, Врачанският Григорий. Сред участниците в посрещането и в богослуженията в катедралния храм на Силистра „Св. апли Петър и Павел“ взеха участие също така Величкият епископ Сионий, игумен на Троянския и Бачковския манастир, и Знеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит, както и няколко архимандрити.

Новият митрополит беше посрещнат на границата на епархията си при с. Гарван от митр. Антоний, който беше временно управляващ Доростолската епархия и организира изборите за нов епархийски архиерей, заедно с епархийския протосингел протопрезв. Добри Чаков, епархийския съветник прот. Стефан Димитров и миряни от околните енории. Там митр. Яков получи архиерейски посох – символ на пастирското служение на епархийския архиерей, а о. Чаков му връчи енголпие и нагръден кръст, с които са били интронизирани покойните Доростолски митрополити Иларион и Амвросий.

третаВ Силистра митр. Яков беше посрещнат близо до катедралния храм. Оттам тръгна лития с клирици от Доростолска епархия и гости от БПЦ и Румънската православна църква.

Пред храма новият митрополит беше посрещнат от областния управител на Силистра Ивелин Статев и кмета на града Юлиян Найденов.

След това архиереят влезе в храма и беше отслужен молебен. Митр. Антоний прочете послание от името на Св. Синод на БПЦ. В него новият митрополит се представя на клира и на народа на епархията. В посланието си синодните митрополити призовават изпълнението на Доростолска епархия да припознае отсега нататък за свой канонически митрополит Високопреосвещения Яков. „Отечески ви съветваме да му съдействате със своята любов и преданост в предстоящия негов свет, но труден подвиг. Като ваш духовен отец и ръководител, който носи тежката отговорност за вас пред Бога и Църквата, полезно за всички ви ще бъде да слушате неговите мъдри съвети, огласителни поучения и пастирски наставления, него да споменавате в светите храмове, в светите богослужения и в молитвите, към него да се обръщате за съвети в своите духовни нужди и епархийски дела, защото според каноните и постановленията на светата наша Православна църква управлението на епархията принадлежи на него. Нека Негово Високопреосвещенство намери във вас свои възлюбени духовни чеда, а вие в него – своя духовен отец, та при взаимна любов между пастир и паство да може той по-лесно и успешно да отговори на своето архипастирско призвание, да оправдае вашите и на Доростолската епархийска църква надежди, като я ръководи по пътя на истината, живота и спасението и ви представя пред престола на Всевишния здрави, чисти и свети за слава на Неговия единороден Син и наш Господ Бог и Спасител Иисус Христос“.

четвъртаО. Чаков отправи приветствие от името на клира, монашестващите и миряните на Доростолска епархия. В него той припомни накратко историята ѝ, като подчерта нейната древност. „Вие идвате да светителствате в една древна епархия в покрайнините на съвременна България. Доростолска епархия не е голяма по размери, но огромна на християнско духовно наследство. Свещеното Предание ни говори, че по тези земи лично св. апостол Андрей е проповядвал Христовото евангелие. Тук живота си за Христос дават двадесет и един известни нам мъченици. Основана около 390 г., Доростолска епархия е била винаги център на духовен живот“. Накрая о. Добри заяви: „Днес Вие се възкачвате на престола на тази древна епархийска катедра, за да ни ръководите по пътя на спасението в Христос. Сигурни сме, че по Вашите молитви и напътствия епархията ще продължава да процъфтява и дава изобилен плод на духовното поприще!“.

След това беше отслужено вечерно богослужение и се благослови петохлебие.

На 31 октомври митр. Яков оглави първата св. Литургия в своята епархия.

Снимки: Сайт на Св. Синод


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/64hqf 

Разпространяване на статията: