Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

2020 11 03 2208Обновление: Днес, 4 ноември, Белоградчишкият епископ Поликарп съобщи за Двери, че има още четирима заболели духовници на територията на Софийска епархия, освен двамата, за които даде информация вчера в интервюто си. Единият от заразените е игумен на манастир.

Прицърковните школи в енорийските центрове и неделните училища на територията на Софийска епархия са прекратили дейността си в присъствена форма. Това е направено в изпълнение на заповедта на министъра на здравеопазването, в която наред с другите мерки срещу разпространението на коронавируса, се разпорежда и затварянето на образователните центрове. В същото време свещенослужителите са били посъветвани и от ръководството на Софийска митрополия временно да прекратят дейността на неделните училища. „Много от свещенослужителите потърсиха съвет от ръководството на светата митрополия и им бе разпоредено да преустановят дейност. За да не се губи връзка, особено с децата, повечето учители провеждат неделни занимания онлайн“, каза в интервю за Двери Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

Владиката съобщи още, че някои от манастирите в епархията също са затворени за посещение от поклонници, особено в тези, в които живеят възрастни монахини или монаси. „В тази насока сме разпоредили на игумените да предприемат мерки и по свое усмотрение, за да се предпазят самите те, а и вярващите“, обясни викарият.

Той съобщи също, че в момента в Софийска епархия има двама свещенослужители с COVID-19. Има и такива, които вече са преболедували вируса и за Деня на християнското семейство митрополията планира да организира акция по кръводаряване и даряване на плазма.

Еп. Поликарп каза, че Негово Светейшество патриарх Неофит в края на октомври е подписал ново окръжно с подробни разпоредби към клира за провеждане на противоепидемични мерки в храмовете и манастирите на епархията. Окръжното е достъпно на сайта на Софийска митрополия.

Цялото интервю с еп. Поликарп – тук.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/64qfp 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]