Мобилно меню

4.7529411764706 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (85 Votes)

77898С отслабването на карантинните предпазни мерки, наложени от правителството заради пандемията от коронавируса, започна възстановяването и на обичайния църковен, преди всичко богослужебен живот у нас. Богослуженията вече се посещават от много повече богомолци, макар че все още не е достигнат предишният им брой.

Съобразно с препоръките на санитарните власти за предотвратяване на заразяването с коронавируса остават разредени столовете и пейките в храмовете, където ги има, за да не са близо един до друг богомолците, които не са от едно семейство. Много от богомолците, макар и не всички, ползват препоръчваните за обществени места маски.

В храмовете отново започнаха да пеят и църковните хорове. Защото в продължение на два месеца повечето църковни хорове бяха спрели да изпълняват литургийните и други песнопения. Така се получи рядко срещаното явление в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, която всички сме свикнали да се озвучава от многогласно хорово пеене, да пее малък състав от певци, изпълняващи едногласните източноцърковни песнопения. Същото беше и в съседния старинен храм „Света Софѝя“, и в други столични храмове, както и в големите храмове в страната.

Броят на причастяващите се (по обичайния начин – с една лъжичка) беше понамаляло, но това е пропорционално на броя на черкуващите се богомолци. Извършването на частни треби (църковни тайнства и молитви по молба на вярващите) също се възстановява.

Енорийските църковно-просветни курсове и неделните училища обаче нямат да възстановят заниманията си до септември. Донякъде това се дължи и на факта, че църковната учебна година вече е към своя край.

Безспорно карантинният период сериозно смути енорийския живот и затова за църковните пастири, свещениците, сега се увеличава отговорността да възстановят живота в енориите, като се отделя повече внимание на индивидуалното душегрижие, както се казва на църковен език. Това го налагат вярата, надеждата и любовта – основните християнски добродетели.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6w99y 

Разпространяване на статията: