Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

SDS 0893На 27 ноември с благословението на Св. Синод на БПЦ Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ беше домакин на награждаването на началниците на Регионалните управления по образование от страната, съдействали за въвеждането на предмета Религия-Православие в училищата по области. За събитието съобщава сайтът на Софийската семинария.

Срещата е организирана по инициатива на Янка Такева, председател на синдиката на българските учители. В нея взеха участие Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, председателят на синдиката на българските учители Янка Такева, началникът на РУО София-град Ваня Кастрева, както и двадесет и осем началници на Регионалните управления по образование от областните градове. В словото си митр. Йоан поздрави от името на Негово Светейшество патриарх Неофит участниците и каза, че Българската православна църква благодари за положените трудове от страна на държавните институции и служители, като се надява те да продължат и занапред това дело, защото предметът Религия-Православие е от изключителна важност за правилното оформяне на личностите на младите хора, развивайки у тях добродетели като смирение, послушание и търпение.

SDS 0924На срещата беше съобщено, че групите по Религия-Православие в детските градини и училища тази година са 2746, което е повече от два пъти спрямо предходните години. В тази бройка обаче са включени не само часовете по СИП и ЗИП Религия, но и извънкласните занимания с християнска насоченост по различни допълни проекти. Експертите посочват, че групите по Религия не са нараснали значително през тази година в сравнение с предходните, но определено се забелязват усилията на МОН и Регионалните управления да се създадат условия повече деца да получават християнска просвета.

Участниците в срещата заявиха готовност да работят за това през следващата учебна година броят на учениците, изучаващи Религия-Православие, да е още по-голям.

В края на събитието Янка Такева награди началниците на Регионалните управления на образованието за постигнатите високи резултати, а от ректора на семинарията архим. Пахомий те получиха икона с образа на преп. Йоан Рилски Чудотворец за молитвен спомен.

SDS 0939Кратка програма от църковни песнопения изпълниха семинаристи, ръководени от йером. Мелетий, заместник-ректор на духовното училище.

Всички гости посетиха  иконописното ателие на Семинарията, където бяха изложени икони и дърворезба, направени от семинаристите през миналата и настоящата учебни години.

Същия ден по-рано министърът на образованието Красимир Вълчев се срещна с деканското ръководство на Богословския факултет на СУ. Сред обсъжданите теми е била и тази за допълнителната квалификация на начални учители, за да могат да преподават Религия. Програмата беше инициирана и финансирана от МОН. Следдипломни квалификации бяха организирани в Софийския и Великотърновския университет през тази учебна година. Обучените кадри ще могат да запълнят липсата на квалифицирани учители по Религия в различни части на страната.

SDS 0911


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uhh8k 

Разпространяване на статията: