Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

2019 11 15 1530Вчера след дълго боледуване в Прага е починал протойерей Пламен Василев Тодоров, духовно обгрижващ българската общност в чешката столица.

О. Пламен е основател на Българската църковна община „Св. Николай Мирликийски“ в Прага в началото на 90-те години на миналия век и е неин свещеник до края на живота си.

Роден е на 18 януари 1952 г. в Дупница. Завършва средното си образование в родния си град и Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София. Ръкоположен е за свещеник в Дупница.

През 1997 г., с благословението на блаженопочившия патриарх Максим и със съгласието на архиепископа на Словакия и Чешките земи Христофор, о. Пламен става клирик на Чешката православна църква. На няколко пъти той се опитва да създаде българска църковна община в Прага, дори многократно е канен на свещенически конференция на Западно- и Средноевропейската епархия, но ръководството на епархията ни не успява да уреди статут на тази община и начинанието на о. Пламен остава неосъществено.

В Прага той служи в църквата „Успение Богородично“ на Олшанското гробище (където традиционно са погребвани православни руснаци), а по-късно е предстоятел на храм „Св. Николай“ в пражкия квартал „Дейвице“. Междувременно защитава докторат по богословие в Карловия университет.

През декември 2011 г. получава от архиеп. Христофор офикията „протойерей“ (тук).

Информация за опелото на о. Пламен: Опелото ще се състои на 25 ноември 2019 г. от 14 ч. в Прага на Олшанското гробище

Бог да го прости!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uhd43 

Разпространяване на статията: