Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (45 Votes)

IMG 8893На 19 октомври 2019 г. с всенощно бдение и архиерейска св. Литургия Рилската св. обител отбеляза паметта на своя основател и небесен покровител, преп. Йоан Рилски Чудотворец. Това е и най-почитаният от трите празника в чест на основателя на Рилския манастир.

Начало на бдението, оглавено от игумена Адрианополски еп. Евлогий, беше дадено в 20 ч. То включваше чина на великата вечерна с лития и петохлебие, както и утринна, продължили до 2:30 ч. на следващия ден. По традиция, по време на пеенето на канона на преподобния еп. Евлогий помаза всеки от присъстващите в храма с елей от кандилото на св. Йоан за душевно и телесно здраве.

IMG 9178Божествената св. Литургия започна в 9:30 ч. и беше оглавена от Преосвещения игумен на обителта еп. Евлогий, а в съслужение с него бяха монаси от рило-манастирското братство и свещенослужители от различни епархии в страната. Съборният храм беше изпълнен до краен предел от благочестивите поклонници, мнозина от които приеха и св. Причастие.

В своето празнично слово епископът припомни събитията около прославата и почитта към преп. Йоан, разпространили се бързо с пренасянето на неговите мощи от Рилския манастир в гр. София, от София в гр. Естергом (някогашната столица на Унгария), отново в София, а след провъзгласяването на Второто българско царство – и в Търновград, откъдето през 1469 г., т. е. преди точно 550 години, пак се завръщат в св. обител. Призивът на архиерея към богомолния народ беше да не се изоставя проправения от св. Йоан път към неговата обител, а всички да се уповават на молитвеното му застъпничество, станало извор на неизброими чудеса през вековете. Подир отпуста на св. Литургия беше извършено и молитвено шествие около храма.

IMG 8785

Празничното богослужение беше изпълнено антифонно и украсено от ръководения от д-р Андрей Касабов хор „Св. Наум Охридски“, подкрепен от църковни певци от София и други епархии. Те пееха на дясната певница. На лявата пък за пръв път се изяви гостуващият сборен състав от псалти от съседна Гърция под ръководството на изтъкнатия солунски протопсалт Хрѝстос Халкя́с (на снимката вляво). За целта те бяха разучили нотираните от години песнопения в чест на Рилския светец.

Г-н Халкя́с е възпитаник на Атонската семинария „Атониада“, където по-късно преподава църковно пеене. През годините на престоя си на Света гора той черпи вдъхновение и опит от големи теоретици и псалти като Мелетий Сикеот, дякон Дионисий Фирфирис, дякон Йоасаф, отец Пантелеймон Карцонас, отец Йеротей Филотеит и др., което го нарежда сред малкото продължители и майстори на традиционното църковно пеене, което може да бъде преживяно вярно единствено по време на богослужение. От 2007 г. насам пее в храм „Св. Богородица“ („Панагия Дексия́“), известен с богородичната чудотворна икона, която се съхранява в него. Преподавател е по църковно пеене в църковното училище при митрополията на Неапол и Ставрупол (квартали на Солун).

За първи път в чест на преп. Йоан бял свят видя и неговият тропар „Покаяния основание“ в превод на старогръцки език. Преводът е дело на проф. Иван Желев, а редакцията в ритмика е на Едеския митр. Йоил, който през последните години се е посветил и на църковната химнография, като един от най-значимите му трудове е богослужебно последование в чест на св. Паисий Светогорец. Под невми текстът беше поставен от протопсалт Хрѝстос Халкя́с и беше включен по прекрасен начин в прославата на преподобния, по молитвите на когото, Господи Иисусе Христе, помилвай ни и ни спаси! Амин!

IMG 20191019 123409IMG 20191019 123409

Снимки: от 1-а до 4-а на Мартин Митов; 5-а на архим. М.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uhwyw 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]