Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

2019 09 09 1429В навечерието на новата учебна година Центърът за образователни инициативи „Двери“ издаде книгата Иконите разказват. 21 икони от Рилския манастир. Тя е насочена към ученици, учители, преподаватели, студенти, хора, интересуващи се от символиката и посланията на православната икона. Авторите – д-р Полина Спирова и д-р Златина Каравълчева – представят сбирка от икони от Рилския манастир, която съдържа изображения на Иисус Христос, св. Богородица, на главните християнски празници и известни светци, чието календарно честване е в рамките на учебната година. Чрез символите, образите и цветовете пред читателите се разкрива същността на празника, неговото значение в Божието домостроителство и участието на човека в него.

Преди няколко години авторският екип с изключителното съдействие на Адрианополски еп. Евлогий, игумен на Рилския манастир, издаде същите икони в папка, за да могат да служат като нагледен материал при преподаването на Религия в училище или на теми, свързани с християнството. Сега новата книга, във формат А4, е удобна за ползване от самите ученици, учители и всички, които ценят православната икона. Някои от обяснителните текстове към иконите са актуализирани и разширени. Те са чудесна възможност за запознаване с православната догматика през погледа на иконописта.

Изданието се осъществява отново с благословението на Св. Синод на БПЦ.

Изключителният дизайн и пълноцветният печат правят сборника желан подарък и ценен справочник за православната иконография.

Книгата Иконите разказват. 21 икони от Рилския манастир е на цена 15 лв. и вече се продава в книжарницата на столичния храм „Св. Седмочисленици“ и в „Български книжици“.

2019 09 09 1431

2019 09 09 14322019 09 09 1432

Вижте още: Ново издание: „Иконите разказват. 21 икони от Рилския манастир“


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uhp9c 

Разпространяване на статията: