Мобилно меню

4.9777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (45 Votes)

2019 09 01 1839На 1 септември Врачанският митрополит Григорий със свещеници от епархията освети нов храм, посветен на Рождество Богородично. Новата църква е във врачанския квартал „Кулата“, където досега не е имало храм. Сред богомолците, присъствали на празничното богослужение, бяха и кметът на Община Враца Калин Каменов и областният управител Малина Николова.

След освещаването владиката оглави и първата св. Литургия в новата църква. В словото си в края на богослужението митр. Григорий каза: „Днес този храм стана дом Божий, място за молитва и прослава на Господ, на майката Божия и на светиите. От днес тук ще се отслужва св. Литургия, за да могат всички от тази енория на Врачанска епархия да бъдат едно с Христос“.

Митрополитът подчерта, че храмът като място за богослужение и преподаване на Божията благодат чрез тайнствата на Църквата заема централно място в духовния живот на християните. „Без храма човек е обречен на отчуждаване от Бога и отпадане от светата православна вяра. Затова ние много се радваме, когато нов православен храм отвори врати“ – каза в словото си владиката.

2019 09 01 1838Той благодари на спомоществователите и по-специално на Славейко Спиридонов, дарил мястото за църковната сграда и помогнал с лични дарения за изграждането ѝ, както и на общинската управа и правителството, отпуснали средства за довършване на строежа. Новият храм беше изграден за четири години.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u4cd6 

Разпространяване на статията: