Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

amvon 2 2019 korica 5 08 3 copyВ навечерието на празника Успение Богородично излезе от печат поредният брой на списание Амвон, издание на варненския храм „Св. Атанасий“. Уводният материал е посветен на Успението на Божията майка, възпята в Празнично слово на архим. Ефрем Филотейски.

В рубриката „Вяра и наука“ са поместени напътствията на проф. Йоан Корнаракис за борба със стреса. В „Призив“ е разгледан въпросът за следването на призванието. В рубриката „Поглед“ можете да прочетете статията на ставроф. ик. Дончо Александров за осъждането, което често се практикува в църковните среди. Интересна е и статията на прот. Андрей Ткачов за неразумното желание за придобиване на земни блага и заробването с дългове. Едеският митр. Йоил анализира темата за младежта според писанията на св. Йоан Златоуст. Представено е и мнението на Църквата по биоетичните въпроси на изкуственото оплождане.

Анализ за отчуждението в семейството, за възпитанието и отглеждането на щастливи деца също присъства в този брой. Прот. Ясен Шинев дава някои наставления за възпитанието на децата и спасението на душите им. Четивото „Антихороскоп“ от Виктор Коломиец полемизира с тези, които търсят предсказания за бъдещето си в хороскопите. Особено актуална е темата на Вирджилиу Георге за живота в обществото, в което съвременните средства за информация и социалните мрежи „зомбират“ човешкото съзнание и погубват душата на човека. Увлекателен е разказът на Валерий Андонов за хаджилъка на някогашните българи. Може ли да си християнин и да не четеш Евангелието всеки ден? – с този въпрос ни провокира архим. Кирил (Павлов). Темата за благодарението на Бога е разгледана от проф. Йоан Каравидопулос. Архим Андрей (Конанос) ни разказва за Господнето благословение над нас, което понякога е скрито от погледа ни, а в рубрика „Преживяно“ старецът Йосиф Ватопедски ни е оставил своето повествование за братята-монаси Паисий и Дамаскин Ставровунийски.

Като своеобразно празнично заключение финалните страници на Амвон отново насочват погледа на читателя към св. Богородица, като разкриват особеностите и класификацията в иконографията на нейния пречист образ.

Екипът на списание Амвон отправя радостно приветствие по повод празника Успение на Пресвета Богородица, като представя поредните разнообразни, внимателно подбрани и старателно подготвени четива за усилване на дръзновението и живот във вярата на тези, които ще ги четат! Изданието се разпространява безплатно.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u4fdp 

Разпространяване на статията: