Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

bdВчера в Софийска митрополия се състоя третото заседание на Междуведомствената комисия за ремонтно-реставрационните дейности по Патриаршеската катедрала, ставропигиалния храм-паметник „Св. Александър Невски“, съобщиха от Св. Синод на БПЦ.

Комисията беше създадена през 2016 г. по инициатива на Св. Синод на БПЦ-БП и по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов, за да извърши всички необходими подготвителни действия и да предложи нужните решения за стартиране на ремонтно-реставрационни работи по катедралата. Неин председател е Ловчанският митр. Гавриил, а членове са представители на БПЦ-БП, на Министерство на културата, на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, на Министерство на финансите, на Дирекция „Вероизповедания“ на МС и на Столична община.

По предложение на комисията и благодарение на отпуснати от правителството средства в края на 2017 г. беше възложено изготвянето на „Техническа експертиза за оценка на състоянието на патриаршеския храм-паметник“ на Университета по архитектура, строителство и геодезия.

На вчерашното заседание готовата експертиза, както и препоръките за необходимите мерки за възстановяване и ремонт бяха представени от проф. д-р Иван Марков, ректор на УАСГ. В продължение на повече от осем месеца екип от високо квалифицирани експерти на този университет – професори, ръководители на катедри и др., е извършил най-прецизното досега обследване на състоянието на храма, като са използвани съвременни научни и технически методи.

Проф. Марков обобщи основния извод на експертизата, извършен от неговите колеги, с думите: „Състоянието на храма е толкова добро, че може да се определи с думата чудо“.

Храмът е проектиран преди сто години от руския архитект проф. Померанцев, изчисленията по статика са правени в Германия, а стоманената конструкция, използвана за него, е произведена във Великобритания от най-висококачествена английска стомана. Катедралата „Св. Алекснадър Невски“ е изпълнена преди сто години с такъв професионализъм, такова чувство за отговорност и такова качество на влаганите материали, че времето е оставило само някои повърхностни белези, пукнатини, течове и др., които не влияят на основното състояние на сградата.

Това, което е наложително да бъде извършено, е подобряване на ВиК и на електроинсталацията, ревизия на покривите за спиране на течове, запълване на някои установени пукнатини със специални смеси и други необходими и неотложни ремонти, които са нормални за всяка сграда с този обем и на тази възраст.

Според експертизата ориентировъчната стойност на ремонта ще бъде около 4 000 000 лв., което е в пъти по-малко от сумите, за които се говореше и за които циркулираха слухове в публичното пространство.

Комисията изрази благодарност на проф. Марков и единодушно реши, че следващият етап от реализирането на цялостния проект за ремонт на Патриаршеската катедрала, т. е. проектирането на ремонтите дейности, би следвало отново да бъде възложен на УАСГ поради показаните от тях изключителен професионализъм, чувство за отговорност и уважение към тази национална светиня.

Комисията се обърна с молба към Министерство на културата в скоро време да предложи начина, по който да бъде извършена втората необходима експертиза, а именно тази на стенописите, защото веднага след извършването на ремонтните дейности ще трябва да се пристъпи към тяхното възстановяване, за да засияе катедралата с пълния си блясък, достоен за прослава на Бога.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/udwa8 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]