Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

93Старозагорският митр. Киприан публикува в официалния сайт на Старозагорска св. митрополия съобщение, в което заявява, че Св. Синод не се е произнесъл по каноничния казус в Украйна. Повод за изявлението е информация в неназована украинска медия, според която на последното си заседание Св. Синод на БПЦ е взел решение да признае образуваната от Вселенска патриаршия автокефална Православна църква в Украйна. Изявлението на митр. Киприан е следното:

„Във връзка с разпространение на информация в украински интернет сайтове, че БПЦ-БП е подкрепила автокефалията на ПЦУ от 26.1.2019 г., в качеството ми на председател на комисията, свързана с украинския въпрос, категорично заявяваме, че Св. Синод не се е занимавал с въпроса, свързан с Украйна, и няма никакво решение на върховния орган на БПЦ-БП за създадения канонически казус.

Въпросното писмо, внесено в заседание на Св. Синод, е с резолюция до комисията, която отговаря за църковния проблем в Украйна, като същата не е дала становище към момента, защото проучва документите по създадената ситуация.

Моля, всички православни християни и медии, да ползват само проверена информация, която излиза единствено от Св. Синод на БПЦ-БП, за да се избягнат различни тълкувания по въпроса свързан с църковния проблем в Украйна.

Председател на комисията свързан с църковния въпрос в Украйна, Старозагорски митрополит Киприан“.

От изявлението, препечатано дословно от старозагорския митрополийски сайт, не става ясно кое е „въпросното писмо“. Със сигурност през последните три месеца постъпиха няколко писма от Московска патриаршия с настойчиво искане за осъждане на действията на Вселенска патриаршия, поне едно от Вселенска патриаршия, информираща за създаването на автокефалната Православна църква в Украйна, с призив тя да бъде призната и, вероятно, писмо от новоизбрания Киевски митр. Епифаний (ПЦУ) за неговия избор и интронизация. Също така български медии разпространиха информацията, че Видинският митр. Даниил и Ловчанският Гавриил са инициирали писмено искане за изразяване на безусловна подкрепа на московската позиция, към което са се присъединили още няколко митрополити.

Факт е, че руските и украинските медии настойчиво търсят изказвания на един или друг православен йерарх, който да подкрепи едната или другата позиция в спора в Украйна. Нерядко информацията се преиначава, за да се придаде по-голяма тежест и официалност на цитираното мнение. Изявлението на Старозагорския митрополит идва в навечерието на неговото заминаване за Москва, където той, заедно с Видинския митрополит, ще участват в тържествата по случай 10-годишнината от избирането на патр. Кирил. Самият Московски патриарх вече обяви, че основна тема на неговите разговори с представителите на поместните православни църкви ще бъде изразяването на подкрепа за Московска патриаршия в спора ѝ с Вселенската патриаршия.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/udack 

Разпространяване на статията: