Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

d12bcУправителят на Здравната каса д-р Дечо Дечев възнамерява да предложи промени в Закона за здравното осигуряване, които да оптимизират бюджета на касата. Основната идея е хората, които причиняват на себе си или на другите сериозни вреди на здравето, да са задължени да плащат разходите за лечението.

Много спорна обаче е идеята хората, направили опит за самоубийство, да се третират като „съзнателно причинили си вреда“ и да се задължават да поемат лечението си. Още по-скандална е идеята да се спестят пари за лечение на деца с редки генетични болести. Според заявената логика родителите, които са взели информирано решение да родят детето си, за което пренаталната диагностика е показала, че има рядко заболяване, трябва да поемат сами разходите за неговото лечение, докато е живо.

Според публикацията във в-к Капитал, същността на идеята на Д. Дечев е следната:

Дечо Дечев иска с част от спечелените от делата пари здравната каса да финансира много допълнителни дейности, сред които и специална програма за профилактика и лечение на редките болести. В момента здравната каса плаща около 80 млн. лв. годишно за лечение на такива пациенти, а в повечето европейски държави това става по специални програми и от отделни фондове. Дечев смята, че със събраните средства трябва да се състави национална програма с основен акцент върху профилактиката. Институциите според него трябва да заплащат задължителни генетични тестове преди и по време на бременност.

„Ако заболяването не е открито по време на бременността, държавата ще го покрива, но ако пациентите не са отишли на пренатална диагностика или не са взети мерки, трябва отговорността за лечението да падне върху родителите“ (sic!) – смята управителят на здравната каса.

Визираните мерки не са уточнени, но несъмнено се има предвид принудително прекъсване на бременността, т. е. аборт. На практика родителите биват заплашвани, че държавата няма да полага грижи за децата им, ако оставят болното си дете да се роди. Засега няма яснота кои редки генетични болести ще бъдат включени в това предложение – дали само тези, които са несъвместими с живота или по-широк кръг генетични заболявания, чието лечение сега се поддържа от касата.

Най-често срещаната генетична аномалия е синдромът на Даун с различна степен на увреждане на детето. В същото време генетичните тестове не дават 100% сигурност, че детето ще се роди с аномалии, а показват вероятност за отклонение от нормата. Това създава реална опосност да бъде абортирано напълно здраво дете.

Подбни законови разпоредби би следвало да се приемат като насилие и недопустим натиск върху свободната воля на родителите. Българската православна църква би следвало да изрази своето становище по този казус и да подкрепи родителите и правото на живот на техните неродени деца. Още повече, че у нас е налице добро сътрудничество между Здравното министерство и Св. Синод на БПЦ. Има случаи, при които Църквата е подкрепяла действия на здравните власти, които са за благото на обществото и не противоречат на християнския морал. Най-скорошният случай е становището на Св. Синод на БПЦ за трасплантацията на органи и тъкани при мозъчна смърт.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/udaru 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.