Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (87 Votes)

PC120469Днес приключиха заседанията от зимната сесия на Св. Синод на БПЦ. Тя продължи по-малко от една работна седмица. Засега няма информация за решенията, приети от митрополитите през тези дни. Единственият публикуван документ е Позицията на Св. Синод за трансплантацията на органи при наличието на мозъчна смърт (тук). Архиереите са обсъждали визитата на папата през май следващата година, както и други текущи въпроси, но за това няма официална информация.

Св. Синод ще се събере отново на 21 януари, когато ще се почете именният ден на Негово Светейшество патриарх Неофит, след което ще бъдат отделени до три дни за заседания. Тогава се очаква владиците да приемат бюджета на Св. Синод и неговите поделения. Това не беше направено сега, защото все още не са приети промените в Закона за вероизповеданията, а част от тях засягат финансирането на БПЦ.

Синодните архиереи, които останат в столицата след края на заседанията, ще вземат участие в традиционната заупокойна св. Литургия и панихида за възпоминание на всички блаженопочинали приснопаметни български патриарси и архиепископи, блаженопочиналите екзарси Антим, Йосиф и Стефан, блаженопочиналите архиереи, йереи, йеромонаси, монаси, монахини и заслужили миряни на Българската православна църква. Богослужението ще бъде извършено на 15 декември, събота, от 8 ч. в синодния параклис „Св. цар Борис“. Негово Светейшество ще оглави панихидата за отвека починалите предстоятели, архиереи, видни клирици и дарителите на Православната ни църква.

Богослужението е отворено за всички богомолци.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u6r6y 

Разпространяване на статията: