Мобилно меню

4.5368421052632 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (95 Votes)

DSC 4698Видинският митр. Даниил оглави тържествата и заупокойните богослужения в дунавския град, свързани със 130-та годишнина от кончината на Българския екзарх Антим I. На 1 и 2 декември във Видин се състояха чествания, посветени на личността и делото на изтъкнатия духовник. В тях взеха участие синодните митрополити Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил, Неврокопски Серафим, Врачански Григорий, епископите Адрианополски Евлогий, игумен на Рилската св. обител, Велички Сионий, игумен на Троянската св. обител, архим. Самуил, игумен на Бачковската св. обител, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, архим. Васиан, представител на Московския патриарх у нас, дякони, духовници от Видин и страната. Песнопенията бяха изпълнени от хор „Св. Наум Охридски“ с диригент Андрей Касабов.

DSC 5246В словото си по повод честванията, произнесено по време на св. Литургия на 2 декември в митрополитския храм „Св. Николай“, митр. Даниил посочи самоотречението и верността на истината като едни от отличителните качества на екзарх Антим. „Приснопаметният Екзарх Антим I е видял себе си като слаб човек, който със свои собствени сили не е в състояние да направи много и за това не е предпочел да разчита на своите сили. Той се е отрекъл от себе си… Той предпочел да вложи своето упование, своите сили в служба на Бога и негова радост да бъде действително общуването с Господа в Светия Дух“.

Митрополит Даниил отбеляза, че екзархът не е страхувал да говори истината, защото не е бил свързан с нищо земно, не е желаел нищо от земните блага и това му е давало пълно свобода и отдаденост на Божието дело. „Виждаме, че нищо земно не го е свързвало, защото ако имаше малко страх, ако имаше малко себелюбие, ако имаше малко привързаност към нещо материално той нямаше да има това мъжество. Щеше да трепери, щеше да мисли какви политики да направи…“, посочи митр. Даниил.

DSC 5288След св. Литургия беше отслужена панихида за екзарх Антим I и архим. Василий, протосингел на Софийска епархия, прочете поздравителен адрес от Негово Светейшество Българския патр. Неофит. В него патриархът подчертава важността на делото на чествания духовник като посочва, че той „не ограничи дейността си единствено до архипастирските грижи за своето паство, но проявяваше необходимата активност и на международно ниво, като разгласи из целия културен свят за робската съдба на своя народ и предизвика окончателното му освобождение от всички вериги на зависимостта. За тази своя дейност беше почетен от благодарния народ с честта да оглави и първата българска държавна институция – Учредителното народно събрание, изработило и приело Конституцията на възстановената Българска държава, заедно с неговото продължение – Първото велико народно събрание, избрало първия български държавен глава в най-новата ни история“.

Патриархът отбеляза, че и днес „сто и тридесет години след неговото блажено отшествие от този свят – народ, Църква и държава – всички заедно отново се прекланяме пред величието на делото и на саможертвата на Екзарх Антим и, вглеждайки се в неговия светъл образ, ние се вдъхновяваме от стореното и завещаното ни от него“.

Негово Светейшество изпрати на митр. Даниил в дар панагия, принадлежала на блаженопочиналия патр. Максим. Подаръкът има и символичен характер, тъй като Видинският владика е последният епископ, ръкоположен от предишния предстоятел на БПЦ.

DSC 4039По повод 130-годишнината от кончината на екзарх Антим във Видин се проведе и научна конференция. В нея взеха участие историци и изследователи на делото на екзарха. Форумът беше открит с приветствие на Видинския митр. Даниил, в което той посочи, че „имаме много какво да научим, да се поучим, да обикнем у многозаслужилия първойерарх, държавен мъж, общественик и човек с будна християнска съвест и родолюбие българин. По този начин действително можем да извлечем полза за себе си“. На първо място митр. Даниил посочи, че екзархът може да бъде пример за съвременните хора заради „неговото евангелско отречение от себе си, възприемането на кръстовете, които Господ му възлага в служението му на Православната ни църква, народа и Отечеството ни, както и добросъвестното и усърдно следване на Господа до последния си дъх“.

DSC 4169Владиката подчерта, че „най-верен и пълен израз на нашата почит към него ще бъдат нашите дела. Не бива да забравяме, че без неговата саможертвена любов и без трудовете на дейците на нашата църковна независимост, днес едва ли щяхме да имаме автокефална Българска православна църква. Но Бог благоволи да ни дари с истински отци, с духовни пастири, които положиха душите си и вложиха живота си в основите на нашата църковна и народна свобода. И по техните молитви ние трябва да продължим делото им, което е дело на спасението, дело на Църквата Христова на земята, за да се причисли и нашият народ към „спасените народи“ (Откр. 21:24), та така да изпълним завета и съкровеното желание на приснопаметния пръв Български екзарх и Видински митрополит Антим“.

В края на конференцията бе излъчен и късометражен филм за първия български екзарх, дело на Антонина Лозанова, ученичка от 12 клас в Природо-математическата гимназия „Екзарх Антим І“ във Видин.

За честването на 130-та годишнина от кончината на екзарх Антим във Видин пристигнаха гости от София и страната. В тържествата взеха активно участие преподаватели и ученици от Природо-математическата гимназия в града, носеща името на големия духовник.

Снимки: Сайт на Българска патриаршия


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u663u 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.