Мобилно меню

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (45 Votes)

zakonoproektПротестантските деноминации сезираха т. нар. Венецианска комисия относно Законопроекта за изменение и допълнение на Закон за вероизповеданията. Преди няколко дни те са подали искането до генералния секретар на Съвета на Европа, за да разяснят проблематичната същност на законопроекта, като настояват да бъде сезирана Европейската комисия за демокрация чрез право, позната като Венецианска комисия.

Жалбата е подписана от организацията „Свобода за всеки“ и 12 протестантски деноминации. Според вносителите на жалбата законопроектът има ограничителна същност. Те настояват да се започне процедура по даване на експертно мнение от страна на Венецианската комисия относно съответствието на законопроекта с правото на Съвета на Европа, Европейската конвенция за правата на човека и практиката на Европейския съд.

През изминалата седмица българските протестанти проведоха протестни шествия в София и други градове в страната срещу готвените промени.

Срещу законопроекта се изказа също и Българската православна църква, както и мюсюлманското изповедание. От БПЦ засега няма да сезират международни правни институции относно промените в Закона за вероизповеданията, но преговорите с вносителите им продължават. Депутатите са уверили ръководството на БПЦ, че законът няма да бъде приет на второ четене преди да се постигне пълно съгласие по него с вероизповеданията в страната.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u6wqp 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.