Мобилно меню

4.8933333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (75 Votes)

POSTER sv.Andrey 001В памет на основателя на църквата във Варна – св. ап. Андрей, Варненска и Великопреславска митрополия организира Андреевски четения на 29 ноември 2018 г. от 18:00 ч. в Юнашкия салон.

Събитието ще открие Варненският и Великопреславски митр. Йоан. С доклади за зараждането, историята и богословието на ранната Църква ще участват: д-р Венцислав Каравълчев главен асистент в Богословския факултет на Софийския университет, катедра Историческо и систематическо богословие, доц. д-р Светослав Риболов от Богословския факултет на Софийския университет и гл. ас. Александър Минчев от Археологическия музей във Варна.

Христовите апостоли, изпълнени с благодатта на Светия Дух, са проповядвали по всички краища на света Евангелието – благата вест за Царството Божие и за Възкресението на Иисус Христос. Земите на Северното Черноморие са осветени от стъпките и проповедта на първозвания Христов апостол Андрей. Според историята на Църквата Сам Господ Иисус Христос се явил на св. Андрей в гр. Ефес и му заповядал да отиде в Скития – днешните български земи. След призоваването му да проповядва там, апостолът тръгва на север, преминава през Тракия и от там в Скития. Крайната северна точка при това пътуване е гр. Одесополис или Одесос – днешна Варна. Тук той проповядва известно време и успява да обърне доста хора към Христос. В новосъздадената християнска община той ръкополага за епископ ап. Амплий, един от Седемдесетте. Св. Андрей продължава апостолската си проповед и по-късно приема мъченическа смърт за Христос в гр. Патра на 30 ноември.

Днес Варненска и Великопреславска митрополия като приемник на апостолската църква на гр. Одесос, продължава да извършва своята мисия да просвещава всеки човек чрез светото Евангелие и Тайнствата на Църквата.

Програма на Андреевските четения:

29 ноември

17 ч. – Вечерня в митрополитския катедрален храм „Успение Богородично“

18 ч. – Андреевски четения в Юнашки салон:

- Откриване на Андреевските четения от Варненския и Великопреславски митр. Йоан

- „Св. апостол Андрей Първозвани и апостолското начало на Църквата във Варна“ – д-р Венцислав Каравълчев

- „Богословието на апостолските ученици“ – доц. д-р Светослав Риболов

- „Раннохристиянска архитектура и изкуство по българското Черноморие и околностите му“ – гл. ас. Александър Минчев

30 ноември – Празник на св. ап. Андрей Първозвани

9:30 ч. – св. Литургия в храм „Св. ап. Андрей Първозвани“, кв. „Чайка“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u6aw6 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.