Мобилно меню

1.8 1 1 1 1 1 Rating 1.80 (75 Votes)

1Почетен плакет на Министерството на образованието и науката получи Богословският факултет на Софийския университет. Това стана на 24 ноември, на тържество в аулата на учебното заведение, в навечерието на празника на св. Климент Охридски. Плакетът бе даден по повод 95-годишнината на факултета и бе връчен на сегашния му декан проф. Александър Омарчевски. На тържеството по случай патронния празник на Богословския факултет и 130-та годишнина на Софийския университет присъстваха Старозагорският митр. Киприан, Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, преподаватели, студенти, гости.

Със слово към присъстващите се обърна проф. Омарчевски, който направи преглед на историята на Богословския факултет на СУ и набеляза основните постижения от настоящето му. Деканът очерта перспективите, които се разкриват пред факултета и неговите кадри: „Верен на своите изначални принципи, той ще продължи да разработва православната богословска наука и да подготвя достойни кадри за духовното и религиозно-нравственото обучение и възпитание на нашия народ“.

7В приветственото си слово проф. дфн Анастас Герджиков отбеляза, че „Един университет не е пълен, не е цялостен, не е истински университет, ако няма Богословски факултет“.

По време на тържеството бе прочетен и поздравителен адрес от името на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. В него министърът отбелязва, че през дългото си съществуване Богословският факултет оставя трайни следи в развитието на висшата богословска наука. Авторитетът на факултета се гради със силата на традициите и професионализма, а преподавателите му развиват активна научно-изследователска и учебно-преподавателска дейност, изтъква министърът.

10В рамките на тържеството един от дългогодишните преподаватели в Богословския факултет – проф. дбн Емил Трайчев Стоянов, бе удостоен с Почетен знак със синя лента на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за цялостната му преподавателска, научноизследователска и организационна дейност и във връзка с 60-годишнината на проф. Трайчев. Високото отличие му бе връчено от ректора на университета проф. Герджиков.

Същия ден по-рано в Богословския факултет се проведе юбилейна научна сесия на тема: „По стъпките на св. Климент Охридски. В служение на Бога и духовно-просветното дело на Църквата“. Първата част на научната сесия беше посветена на 180-годишнината от рождението на митр. Методий Кусев (1838-1922), а следобедното заседание – на темата „Литургическо богословие, химнография и църковна музика. Академични традиции и научни постижения“. В рамките на юбилейната научна сесия беше представен сборник с изследвания в чест на проф. д-р Иван Панчовски и 95-та годишнина на Богословския факултет.

2018 11 26 1607На 25 ноември, денят на св. Климент Охридски, по традиция в академичния параклис на Богословския факултет бе отслужена архиерейска св. Литургия. Тази година тя бе оглавена от Старозагорския митр. Киприан. В съслужение с него бяха: архим. Пахомий – ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, архим. Василий – протосингел на Софийска митрополия, ик. Стефан Стайков, предстоятел на храм „Св. Кирил и Методий“ и бивш преподавател в Богословския факултет, прот. д-р Сава Кокудев, ефимерий на академичния параклис и гл. асистент по Систематическо богословие, протод. Иван Петков и д. д-р Иван Иванов, доцент по Литургика.

2018 11 26 1604Молитвено участие в празничното богослужение взе Негово Светейшество патр. Неофит, който е дълбоко свързан с това учебно заведение. Той беше последният ректор на Духовната академия и пръв декан на възстановения Богословски факултет на СУ през 1992 г. Патр. Неофит приветства богословите с думите: „Радостен съм и през тази година всесърдечно и отечески да ви поздравя с празника на нашия пръв университет и особено на неговия Богословски факултет – светлия ден на небесната прослава на дивния светец и Охридски чудотворец Климент, който е наш общ учител не само в православното богословие, но и в благочестието и в подвига на вярата“.

Негово Светейшество, като дългогодишен преподавател в Духовната академия и Богословския факултет и като архипастир на родната ни църква, призова младите богослови: „Пазете заветите на свети Климент и бъдете усърдни благовестители и апостоли на светото Евангелие, което Господ ни завеща, защото в него ни е открита всяка необходима за спасението ни истина. Овладявайте в дълбочина божествената наука и проповядвайте Евангелието на Царството Божие, защото такова е вашето призвание, такъв е вашият дял – да бъдете съвременни апостоли и свидетели Христови и да сеете семената на вярата и на благочестието сред прекрасния ни народ, който и днес, както и във времето на светия Охридски чудотворец Климент, жадува за Божието слово и търси „думи за вечен живот“ (Иоан 6:68).

2018 11 26 1606Празникът продължи с традиционната лития до паметника на св. Климент Охридски в градинката срещу ректората на Софийския университет. Шествието, водено от духовниците, премина по централните улици на София, за да стигне по паметника на св. Климент, където бяха поднесени венци и цветя.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u6apr 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.