Мобилно меню

4.95 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (20 Votes)

DSC 1671На 8 ноември се навършват 70 години от убийството на Неврокопския митр. Борис. По този повод Неврокопски митр. Серафим отслужи днес панихида в параклиса на Богословския факултет в София, а след това се проведе дискусия за живота и делото на митр. Борис и подготовката за неговата канонизация.

На срещата бяха прожектирани два кратки документални филма за неговия живот и разкази за убийството му. Кръглата маса беше открита от декана на Богословския факултет проф. А. Омарчевски. Доц. П. Павлов говори за мъченичеството през епохата на комунизма, а присъстващите зададоха много въпроси, свързани с подготовката за канонизация на архиерея.

Неврокопският митр. Серафим, който ръководи комисията, определена от Св. Синод за проучване на делото му, съобщи, че вече са събрани голямо количество документи, но тяхното задълбочено проучване все още не е завършило. Предстои комисията да изготви своя доклад до Св. Синод на БПЦ.

Днешната дискусия в Богословския факултет беше първата от поредицата инициативи, които целят да запознаят християните у нас с личността на приснопаметния архиерей. Втората проява ще бъде през следващата седмица в Благоевград, където ще се проведе конференция.

Вижте още в Живо предание: Митрополит Борис – пастирът и изповедникът

Снимка: Официален сайт на БПЦ


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uudwk 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.