Мобилно меню

4.748031496063 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (127 Votes)

2608213619 b990d27ef1 bКакво по-навременно в междуправославните отношения през тези дни и седмици от темата за автокефалията и единството на Православната църква! Затова не е случайно, че в четвъртък и петък, 8 и 9 ноември 2018 г., около четиридесет православни богослови и философи от различни страни ще се съберат в София да поговорят по въпросите за автокефалията и единството в живота на Православната църква като тяло Христово. Това ще бъде всъщност втората среща на някогашните стипендианти в Източноцърковния институт в Регенсбург, ФРГ, които преди няколко години решиха да се срещат периодично и да обсъждат важни за живота на св. православие въпроси. Организатори са някогашни български стипендианти на института заедно с Центъра за проучване на Източните църкви „Св. Николай“, както и с докторанти от програмата „De civitate hominis. Богословие в пост-икуменическата епоха“ на Богословския факултет на Фрибургския университет в Швейцария.

Сред участниците в срещата ще бъдат румънският митрополит за Германия Серафим, свещеници, монахини, професори и доктори на богословието от Беларус, България, Германия, Гърция, Египет, Македония, Румъния, Русия, Сърбия, Чехия и др. Ще участват също така някогашният съ-директор на регенсбургския институт д-р Николаус Вирвол, както и професорите от Фрибург в Швейцария Барбара Халенслебен и Гвидо Фергаувен, които продължиха традицията на общуване с православните клирици и богослови.

Срещата ще се проведе в сградата на ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с любезното домакинство на ректора проф. Анастас Герджиков. Обсъжданията ще бъдат в колегиална среда и не се очаква срещата да завърши с официален документ. Защото се разчита на възможността да се разговаря спокойно и делово между приятели и колеги и заедно да се търси истината, която ни прави свободни.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uud3k 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.